Trump, kılıç kuşandı! 110 milyar dolar tamam

Trump, kılıç kuşandı! 110 milyar dolar tamam
Trump, ABD Başkanı olarak ilk yurtdışı seyahatini dün Suudi Arabistan’a yaptı. Ziyarete 110 milyar dolarlık silah anlaşması damgasını vurdu.

Ülkesinde yardımcılarının Rus yetkililerle ilişkileri nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Trump, ABD Başkanı olarak ilk yurtdışı seyahatini dün Suudi Arabistan’a yaptı. Obama döneminde İran nedeniyle yaşadıkları sorunların ardından Suudiler, Trump’a çok özel bir karşılama yaptı. Ziyarete 110 milyar dolarlık silah anlaşması damgasını vurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından çıktığı ilk yurtdışı seyahatinde dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ayak bastı. Trump, ülkesinden 9 gün ayrı kalacağı bu süre boyunca Suudi Arabistan, İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunacak, ardından Vatikan’a gidecek.

Trump daha sonra NATO Zirvesi için Brüksel’e ve oradan da G7 toplantısı için İtalya’nın Sicilya bölgesine geçecek. Dün Riyad’a inen Air Force One başkanlık uçağından inen Trump’ı kırmızı halıda Suudi Arabistan Kralı Selman karşıladı. Trump’ın yanında eşi Melania Trump da yer aldı. Melania’nın altın renkli kalın kemerli, dökümlü siyah bir tulum tercih ettiği görüldü. Melania’nın başını örtmemesi dikkat çekti. Trump, 2015 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın Suudi Arabistan’a giderken başını örtmemesini eleştirmişti. Trump, Twitter mesajında bunun Suudileri aşağıladığını savunmuştu.

AZ UYUDU ÇOK ÇALIŞTI

Basına bilgi veren Trump’ın yardımcıları, 12 saati aşan yolculuk sırasında Trump’ın çok az uyuduğunu, zamanını gazeteleri okuyarak, danışmanlarıyla toplantılar yaparak ve konuşması üzerinde çalışarak geçirdiğini anlattı. Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti iç siyasette sıkıntılı bir dönem yaşadığı zamana denk geldi. Trump’ın kampanya yetkililerinin Ruslarla bağlantılı oldukları iddiasını araştırmak üzere özel savcı atanmıştı. Ayrıca, soruşturmanın Beyaz Saray’dan üst düzey bir danışmana kadar uzandığı ve bu danışmanın Trump’ın damadı Jared Kushner olduğu iddiaları da konuşuluyordu.

YARIDA KESMEYİ DÜŞÜNDÜ

İngiliz Independent gazetesinin haberinde Trump’ın Arabistan gezisi için önceleri isteksiz olduğu ve hatta yarıda kesmeyi düşündüğü, ancak ABD yönetimindeki isimlerin Rusya bağlantılarını soruşturan FBI Başkanı Comey’yi görevden almasıyla başlayan ve Rusya bağlantılarının araştırılması için özel savcı atanmasıyla devam eden süreçte bu fikrinin değiştiği ifade edildi.

TRUMP’TAN KILIÇ DANSI

Riyad ziyareti, Trump’a kısa da olsa kaotik tartışmalardan uzak kalma fırsatı verdi. Trump havaalanında bizzat Kral Selman tarafından karşılandı. Kral  ayrıca ABD Başkanı’na en üst düzey devlet nişanı olan Kral Abdulaziz Devlet Nişanı’nı takdim etti. Akşam saatlerinde ise Trump, Murabba Sarayı’ndaki kendisi için düzenlenen karşılama töreninde geleneksel kılıç dansına katıldı. Başkan’ın oldukça keyifli olduğu görüldü. 

110 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI

Ziyaret sırasında iki ülke arasında 110 milyarı silah satışı olmak üzere 380 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzalandı. Beyaz Saray’dan bir yetkili, “İran tehdidi karşısında savunma ekipmanı ve hizmetlerinden oluşan bu paket Suudi Arabistan ve Körfez bölgesinin uzun vadeli güvenliğine destek verecek” dedi. Ayrıca silah satışıyla birlikte Suudi Arabistan’ın bölgedeki terörle mücadele operasyonuna katkısının artacağı, böylece ABD’nin bu operasyonları gerçekleştirmesi yolundaki baskının azalacağı belirtildi. New York Times gazetesinde yer alan bir makalede bizzat Başkan Trump’ın damadı Jared Kushner’in silah satışı pazarlığında yer aldığı kaydedilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.