Görev başında kipasıyla dua eden ilk ABD başkanı oldu

Görev başında kipasıyla dua eden ilk ABD başkanı oldu
Donald Trump, Yahudilerin “Ağlama duvarı” olarak adlandırdığı Burak Duvarı önünde “Görev başında kipasıyla dua eden ilk ABD başkanı” oldu.

Suudi Arabistan’da katıldığı toplantılarda HAMAS’a terörist yaftasını atan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’e adım atar atmaz ayağının tozuyla soluğu Burak Duvarı’nda aldı. Terör kelimesiyle birlikte anılan İsrail’deki karşılama töreninden sonra Batı Kudüs’teki başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı ofisine geçen Trump, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa’nın batı duvarı olan Burak Duvarı (Ağlama Duvarı) ile Kıyamet Kilisesi’ni ziyaret ederek kafasında kipasıyla birlikte dua etti. Bu arada Eski Şehir’eTrump’la birlikte gelen MelaniaTrump ve IvankaTrump, Burak Duvarı’nın (Ağlama Duvarı) kadınlar için ayrılan bölümüne girdi.

“İSRAİL İLE İLİŞKİMİZİN BOZULMASI İMKÂNSIZ”

İsrail’e iki günlük resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Donald Trump, ziyaretinin asıl sebebinin ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkinin bozulmasının imkansızlığını teyit etmek olduğunu söyledi. İsrail’in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’nda düzenlenen karşılama töreninde konuşan ABD Başkanı Trump, “İsrail’e ziyaretimin asıl sebebi, ABD ile İsrail arasındaki ilişkinin bozulmasının imkânsız olduğunu göstermek içindir” dedi. 

İki günden fazla bir sürede, Trump hem İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hem de Ramallah yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la ayrı olarak görüşecek. Bu ayın başlarında Washington’da Abbas’la bir araya gelen Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e hemen taşınmasına karşı çıktı. Aynı Trump seçim sürecinde Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde ise tamamen farklı bir dil kullanmış, zeytin dalını İsrail’e uzatmıştı.

YAHUDİ DAMAT BASIN BÜLTENİNDE YERİNİ ALDI

Pazar günkü Suudi Arabistan ziyareti sonrası gazetecilere dağıtılan basın bildirisinde rutin olup bitenlerin özetinin haricinde bir şey dikkat çekiyor. Trump’ın Yahudi damadı JaredKushner’in adı Ortadoğu gezi organizasyonu planlamasında en başta yer aldı. Ocak ayında “kıdemli danışman” olarak görev tanımı yapılan Kushner genellikle basın önünde çok fazla konuşmuyor. Kushner, Suudi Arabistan gezisine bizzat katıldı ve milyon dolarlık anlaşmaların imzalanması sırasında bizzat bulundu.

FİLİSTİN MESELESİ YAHUDİ DAMAT’A TESLİM  

Gezinin İsrail-Filistin ayağında Kushner yine yer alıyor. Zira Kushner’in Ocak ayında danışmanlık görevine getirilirken Trump tarafından İsrail-Filistin sorununa “nihai anlaşma” yapmakla görevlendirildiği iddia ediliyor. İsrail ve Filistin ile ilgili çalışan kişilerden ara sıra analiz ve bilgi talep eden Kushner’in bölgenin geçmiş tarihine dair çok az şey bildiği iddia ediliyor. İsrail Filistin meselesinde Trump’ın en çok güvendiği ve sadık dostu avukatı JasonGreenblatt olarak biliniyor. Herhangi bir diplomatik deneyimden yoksun 1981 doğumlu Yahudi damat Kushner’in İsrail-Filistin meselesindeki tutumu hâlâ sır niteliğini taşıyor. Kushner’in babasının İsrail çetebaşıBinyaminNetanyahu’ya yakın olduğu biliniyor.

TRUMP: ABD-İSRAİL İLİŞKİSİNİN BOZULMASI İMKÂNSIZ

İsrail’in Başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion havalimanında düzenlenen karşılama töreninde konuşan Trump, “İsrail’e ziyaretimin asıl sebebi, ABD ile İsrail arasındaki ilişkinin bozulmasının imkansız olduğunu göstermek içindir. Biz İsrail’i seviyor ve saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail çetebaşıNetanyahu da, Trump’ın ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirerek, “Daha önce hiçbir ABD lideri ilk yurtdışı gezisini İsrail’e yapmamıştı. Bu bizim için tarihi bir ziyarettir” dedi.

TERÖR DEVLETİNDE TERÖRÜ ELEŞTİRDİ

Suudi Arabistan’da düzenlenen Riyad zirvesine de değinen Trump, “Son günlerde yaptığım ziyaretler sırasında yeni umutlar gördüm. Önümüzde, bu bölgede terörü bitirmek, güven, istikrar ve barışı sağlamak için eşsiz bir fırsat var. Ancak bunu birlikte çalışarak yapabiliriz. Başka yolumuz yok. Biz İsrail’i seviyor ve saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU: “TARİHÎ ZİYARET”

karşılama töreninde bir konuşma yapan İsrail Başbakanı BinyaminNetanyahu, Trump’ın İsrail’e ziyaretini, “tarihi” olarak nitelendirerek, “Daha önce hiçbir ABD lideri ilk yurtdışı gezisini İsrail’e yapmamıştı. Bu bizim için tarihi bir ziyarettir” dedi. Trump’ın İsrailli yetkililerle yapacağı görüşmelerin ardından, bugün, işgal altındaki Batı Şeria’nın Beytullahim kentine geçmesi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.