Alman Bakan'dan yeni İncirlik ve Konya açıklaması

Alman Bakan'dan yeni İncirlik ve Konya açıklaması
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel İncirlik konusunda konuşurken 'Konya'dan da çekilmeliyiz' demişti. Savunma Bakanı ise, Konya konusunun ayrı düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Berlin'de görev yapan ve Yabancı Gazeteciler Cemiyetine üye gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, İncirlik ve Konya’daki üslerde bulunan Alman askerlerin çekilip çekilmemesini değerlendirdi.

"İNCİRLİK VE KONYA'YI BİRBİRİNDEN AYIRMAK GEREKİR"

İncirlik ve Konya’yı birbirinden ayırmak gerektiğini ifade eden Leyen, Alman Meclisinin teröre karşı mücadele için İncirlik’e asker gönderdiğini anımsattı.

"İNCİRLİK ZİYARETİ BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ, TÜRK HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Milletvekillerinin Alman askerlerini görev yaptığı bölgede ziyaret etmelerinin kendileri için vazgeçilmez bir konu olduğunu ifade eden Leyen, "Bu konuyu şu an Türk hükümetiyle görüşüyoruz. Çünkü İncirlik’e gitmek için vize izni lazım. Gelecek günlerde siyasi görüşmeler yapılacak. Henüz bir karar alınmadı." değerlendirmesinde bulundu.

"HENÜZ KARAR VERMEDİK"

Meclisin kendisini İncirlik’e alternatif yerler araştırmak için görevlendirdiğini anlatan Leyen, "İncirlik’te bulunmamızın sebebi teröre karşı mücadele, DEAŞ ile mücadele. Bunun mutlak önceliği var. Geçen hafta uygun görünen Ürdün’deki üssü ziyaret ettim. Orada Amerikalılar, Hollandalılar ve Belçikalılar var. Operasyonel olarak ilgi çeken bir alternatif. Şunu tekrarlamak istiyorum; siyasi karar henüz verilmedi." şeklinde konuştu.

ALMANYA'DAKİ KONYA TARTIŞMASI

Diğer bir tartışma konusunun ise Konya olduğuna işaret eden Leyen, Konya’daki NATO misyonunun 28 üye ülkenin kararıyla oluşturulduğunu, 28 ülkenin de bu konuda karara varması gerektiğini vurguladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI GABRIEL "KONYA'DAKİ AWACS'LAR DA ÇEKİLEBİLİR" DEMİŞTİ

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde bulunan Alman askerlerini ziyaret talebi Türkiye tarafından uygun görülmemişti.

Bunun üzerine Almanya’da başlayan tartışmalarda Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, milletvekillerine ziyaret izini verilmemesi durumunda Konya’daki NATO üssündeki Alman AWACS uçaklarının da çekilebileceği öne sürmüştü.

Hükümetin büyük ortağı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ise Konya’dan Alman AWACS’ların çekilmesine karşı çıkmıştı.

Alman Meclisi (Bundestag) de geçen hafta yaptığı oylamada Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesine ilişkin muhalefet partileri tarafından verilen önergeyi Dışişleri Komisyonu’na sevk etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.