Yerli savunmada müthiş gelişme! Daha da güçleniyor

Yerli savunmada müthiş gelişme! Daha da güçleniyor
Fırat Kalkanı Harekatı başta olmak üzere terörle mücadelede başarıyla görev yapan Fırtına obüsü son teknoloji doğrultusunda yeni kabiliyetlerle donatılacak.

Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 1'inci Ana Bakım Fabrika  Müdürlüğünde görevli Proje Subayı Mühendis Üsteğmen Tuncay Topcu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, Fırtına Obüsü Projesi'nin 1995'te başladığını ve 2000'li  yıllardan itibaren obüsün seri üretimine geçildiğini söyledi.
 
Fırtına'nın birlikler tarafından etkin şekilde kullanıldığını belirten  Topcu, "Fırtına obüsleri 155 milimetrelik namlusuyla NATO standartlarındaki tüm  mühimmatları atabilecek kabiliyete sahip. 40 kilometreye kadar atış kabiliyeti  var. Dakikada 6-8 atım yapabiliyor. Ani atımda 15 saniyede 3 atımı hedefe  yollayabiliyor. Üzerindeki atış kontrol sistemiyle koordinat bilgileri giriliyor  ve tek tuşla namlu yönlendirilerek hedef imha ediliyor. 'Hedefte zaman' kendi  sınıfında çok az bulunan bir özellik. 3 mermiyi farklı yükselişlerde ve  zamanlarda göndererek aynı anda hedefe düşmesini sağlıyor. Bin beygir gücündeki  motoruyla her türlü arazide hareket edebilme kabiliyetine sahip." dedi.


 Topcu, obüslerin geri mevzi araçları olmasına karşın Fırtına'nın  özellikle Fırat Kalkanı Harekatı'nda etkin olarak kullanıldığını ve görevini  başarıyla yerine getirdiğini vurguladı.
 
Fırtına obüsünün kendi sınıfındaki en iyi top olduğuna dikkati çeken  Topcu, şöyle devam etti:
 
"Şu an daha iyi özelliklerde bir obüs yok ancak 2000'li yılların  teknolojisi olduğu dikkate alındığında teknolojik olarak bütün sistemlerde  iyileştirmeler düşünülüyor, kapasiteler artırılıyor, daha hızlı atış imkanı  hedefleniyor. Halen prototip çalışmaları sürüyor, sonraki Uluslararası Savunma  Sanayii Fuarı'nda (IDEF) yeni Fırtına obüsümüzü göreceğimizi düşünüyorum.  Özellikle hidrolik sistemden elektronik sisteme geçiş olacak. Daha az gürültülü,  daha hızlı çalışan, güvenilir bir silah sistemi tasarlamaya çalışıyoruz."

 POYRAZ'LA KESİNTİSİZ ATEŞ DESTEĞİ

Topcu, Fırtına'ya kesintisiz ateş gücü desteği sağlayan Poyraz  mühimmat aracına ilişkin de bilgi verdi.
 
Poyraz Mühimmat Aracı Projesi'nin 2009'da başladığını anlatan Topcu,  aracın üstün ateş gücünün kesintisiz olarak devam etmesi amacıyla Fırtına'ya  yakıt ve mühimmat ikmali sağladığını söyledi.
 
Aracın 96 mühimmat kapasitesine sahip olduğunu ve 2 Fırtına'yı  destekleyebildiğini ifade eden Topcu, "Daha önce personel aracılığıyla yapılan  mühimmat transfer işlemi bu araçla el değmeden otomatik gerçekleştiriliyor.  Birliklerde 2013'ten itibaren kullanılmaya başlandı. Yeni Fırtına bitirildikten  sonra Poyraz'da da teknolojinin ve günün gereklerine göre iyileştirmeler  planlanabilecek." diye konuştu.
 
ASYA İLE OBÜSLER DAHA HIZLI
 
Fırtına'yı geliştirme çalışmaları sürerken Askeri Fabrikalar Genel  Müdürlüğü ve ASELSAN, kamyona monteli obüs Asya'yı geliştirdi.
 
ASELSAN Kıdemli Uzman Mühendisi Barış Çağlar da IDEF'te ilk kez  sergilenen Asya'nın mevcut obüslere göre daha yeni bir ürün olduğuna işaret etti.  Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü envanterindeki bir kamyon üzerine çalışma  yaptıklarını anlatan Çağlar, "Burada bizim görevimiz de atış kontrol sistemi,  otomatik yönlendirme ve obüsün mekanik aksamına teknik destek sağlamak oldu. Bu  aslında Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir proje. Onlara  alt yüklenici olarak çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Kamyon üstü obüs projesiyle çok daha uygun maliyette Fırtına'ya benzer  özelliklerde obüs geliştirdiklerini dile getiren Çağlar, şunları kaydetti:
 
"Fırtına obüsüne karşı tek dezavantajı mermi doldurma sisteminin yarı  otomatik olması. Buna karşın Fırtına ile yarışabilecek özelliklere sahip bir  obüsü çok daha maliyet etkin yaptık. Bu projeyle, Türk Silahlı Kuvvetleri için  kendi kendine hareket edebilen, Fırtına obüsünün yanında kamyona monteli bir obüs  elde etmiş olduk. Fırtına ile aynı silah sistemine sahip olması nedeniyle aynı  mermileri aynı menzile atabiliyor. Atış hızı olarak da Fırtına'ya yakın. Fırtına  dakikada 6-8 atım yapabiliyor. Bu biraz daha düşük hızda dakikada 4 atım  gerçekleştiriyor, 21 mermi taşıyabiliyor. Tekerlekli olması çok daha hızlı  intikal edebilmesini ve atışa hazır hale gelebilmesini sağlıyor. Hareket  edebilmek için başka bir unsura ihtiyaç duymuyor. Günümüz koşullarında ateş  ettiğinizde karşı taraftaki unsurlar da yerinizi tespit edip sizi ateşe  alabiliyor. Dolayısıyla ateş ettikten sonra 3 dakika içinde mevziyi terk etmeniz  gerekiyor. Bunu da ancak kendi kendine hareket edebilen böyle bir silahla  yapabiliyorsunuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.