Milyonları etkileyecek! Son karar Erdoğan'ın...

Milyonları etkileyecek! Son karar Erdoğan'ın...
Kıdem tazminatı fonu bu yıl hayatımıza giriyor. Fona devletin katkı yapması ile fonda biriken tutarın 15 yıl sonunda çekilebileceği düşünülüyor.

Çalışanların yakından takip ettiği Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemede son viraja girildi. Son olarak Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan fonun, kurgulandığı şekli ile hayata geçmesi halinde 183 yıl hiçbir sorun yaşanmadan devam edeceği sonucuna varıldı.

SON KARAR ERDOĞAN'DA

Toplantıda, birkaç konu ile ilgili daha hesaplama çalışmaları yapılması benimsendi. Birkaç noktada ise son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım verecek. Erdoğan'ın onayından sonra fon ile ilgili taslağın yanı sıra bu rakamlar da son şeklini almış olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kararı vereceği konulardan ilki, fona yapılacak devlet desteği olacak. BES'te olduğu gibi devletin de bu fona belli oranda destek vermesi planlanıyor. Devletin yüzde kaç oranında destek vereceği ile ilgili seçenekli çalışmalar, bütçeye maliyeti hesaplanıp Erdoğan'a sunulacak. İkincisi ise çalışanların fondaki paralarını çekmeleri. Çalışanlar belli süre sistemde kalınca paralarını çekebilecek. Bu konuda iki aşamalı bir sistem uygulanacak. Biriken parayı çekmek için en az 3 yıllık (henüz süre netleşmedi, değişebilir) kesinti yapılmış olması gerekecek.

5 YIL KONUŞULUYOR

Çalışan, bu süre sonunda ayrıldığında sadece yatırdığı kadar yani ana parasını alabilecek. Kesilen paranın nemalandırılarak alınması için ise daha uzun süre beklenecek. Bunun için de 5 yıl üzerinde duruluyor ancak süre netleşmedi.

EKİMDE MECLİS'TE

İlgili bakan tarafından düzenleme bir kez daha tarafların bilgisine sunulacak. Sendikalarla müzakere edildikten sonra yasa taslağı olarak Bakanlar Kurulu gündemine gelecek. Düzenlemenin önümüzdeki ekim ayı sonunda ise TBMM gündemine taşınması planlanıyor.

15 YIL FORMÜLÜ

Çalışma hayatının en hassas konularından olan kıdem tazminatı, fon tartışmaları ile bir süredir gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları tarafından Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda sunulan farklı senaryoların ardından ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan geldi.

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslaklar önümüzdeki günlerde Üçlü Danışma Kurulu’na sunulacak. İşçi Konfederasyonları temsilcileri, İşveren Örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Kurul’da ortaya çıkan görüşler de dikkate alınarak Çalışma Bakanlığı’nca yasa hazırlanacak. Bu anlamda, Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı kıdem tazminatı fonu açısından çok önemli.

ERKEN ÖDEME ŞARTLARI

Fonun, bireysel emeklilik sistemindekine benzer şekilde işlemesinin planlandığı ve 30 günden geri adım atılmayacağını daha önce köşemde yazmıştım. Kesin olmamakla birlikte, gündemdeki diğer konular işverenin üzerindeki yükün azaltılması, bu bağlamda fona devletin katkı yapması ile fonda biriken tutarın 15 yıl sonunda çekilebileceği şeklinde.

Fonun aynen bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi yüzde 25’lik bir devlet desteğini içereceği ve mevcut sistemdeki 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alınabilmesinden hareketle, 15 yıl sistemde kalma sonrası tazminatın herhangi bir kayıp olmaksızın alınması bekleniyor.

15 yıldan önce de bazı zaruri hallerde tazminat alınması üzerinde çalışmalar sürüyor. Yani, fondaki paranın çekilebilmesi için emekliliğin beklenmesi söz konusu olmayacak. İşçiler, belirli dönemlerde fondaki hesaplarından birikimin tamamını veya bir bölümünü çekebilecekler.

Kıdem tazminatı fonuna geçilmesindeki amaç, işçinin düşük kıdemle işten çıkarılmasının önüne geçmek. Önümüzdeki günler, kıdem tazminatında fona geçilmesi açısından önemli tartışmaların yapılacağını şimdiden gösteriyor. Şu an tam anlamıyla netleşen bir husus bulunmamakla beraber masadaki formüllerden bazıları bunlar.

Milliyet,Posta

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.