Erdoğan'dan Merkel'e çok sert tepki

Erdoğan'dan Merkel'e çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman şansölyesi Merkel'e çok sert tepki gösterdi.

Brüksel’de yeni NATO karargâhında düzenlenen ‘Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, AB temsilcileriyle de Türkiye-AB zirvesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dönüş yolunda, Brüksel temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu, ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

'SİZDE ÇOK DENİZ VAR'

- Merkel’le görüşmenizde bazı tutuklu isimlerin de gündeme geldi mi?

Onlar kafayı Deniz’e takmış durumdalar. (Die Welt  Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel... Çifte vatandaş. 14 Şubat’ta ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasından tutuklandı.) Ben de kendilerine ‘Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım. ‘Ayrıca sizden iltica talebinde bulunanlar var. Bunları koruma altına alıyorsunuz. önce 4500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Çünkü bu taleplerimizle ilgili halen bir netice alamadık. Oralarda PKK cirit atıyor, FETÖ cirit atıyor. Bir de ‘Geçenlerde terörist subaylar size geldi iltica talebinde bulundular, kabul ettiniz. Bunları bize teslim edin’ dedik. Tabii ki tüm bu hususlarda kendilerinden tatmin edici bir izahat alamadık!

- Macron’un da buna benzer bir isteği var değil mi, National Geographic’in  kameramanını, fotoğrafçısını istemiş.

Evet, bunlardan biri, Erol Önderoğlu. Çifte vatandaşmış. Şu anda tutukluluğu kaldırılmış ama yargılanma süreci devam ediyor. Bunu kendilerine söyledik. Bir diğeriyle, diğer Fransız’la (Batman’da gözaltına alındıktan sonra sınırdışı edilmek üzere Gaziantep’e gönderilen Fransız gazeteci Mathias Depardon...) alakalı da, kendisi geri gönderme merkezinde, gözaltında. Süreç devam ediyor dedik.

MERKEL'E ÇOK SERT TEPKİ

‘Bunu nasıl yaparsınız?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmesinde Almanya’daki PKK ve FETÖ’ye gösterilen koruyucu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini ve bundan duyulan rahatsızlığı gündeme getirdiğini anlattı. Erdoğan, “Darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesine tepkisini en sert şekilde gündeme getirdik ve ‘Bunu nasıl yaparsınız?’ diye sorduk. Maalesef bu hususların kendilerinin elinde olmadığını, Almanya’da hukukun ve anlayışın iltica taleplerine karşı biraz farklı olduğu tarzında şeyler söyledi. Oysa bu tür şeyler, esasında büyük oranda İçişleri, Adalet bakanlıklarının bilemedin hükümetin elinde olan bir iştir, süreçtir. Ama kendilerini savunmak için dediğim tarzda şeyler söylediler” dedi.

Görüşmede İncirlik krizini de ele aldıklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Parlamenter heyetin İncirlik’i ziyaret talepleri oldu. Biz dedik ki, bundan öncekinde isimleri gönderdiniz, isimleri uygun gördük, böyle bir ziyarete müsaade ettik. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi Dışişleri Bakanınız gönderir, listedeki isimler uygunsa tabii olabilir... Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen teröristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. Birilerinin teröristleri açıkça desteklemelerinin, adeta teröristlerle beraber hareket etmelerinin hoş karşılanamayacağını ifade ettik. Şimdi Dışişleri bakanlarımız kendi aralarında görüşecekler ona göre adım atacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.