'Kutsal Hoca Payı'

'Kutsal Hoca Payı'
Koza-İpek iddianamesiden: Gümüşhane'deki Mastra Altın Madeni'nde dökümü yapılan her 5 altın külçesinden biri kayıtlarda gösterilmeyerek Gülen'in payı olarak ayrılıyordu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, FETÖ’nün finansörü Koza-İpek Holding’e ilişkin aralarında firari iş adamı Akın İpek’in de bulunduğu 45 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin haricinde önemli bir soruşturma daha yürüttüğü ortaya çıktı.

“KUTSAL HOCA PAYI”

İddianamede, kaçırdığı vergiler, yaptığı usulsüzlükler ve FETÖ’ye sağladığı finansman tek tek anlatılan Akın İpek’in halka açık Koza Altın AŞ bünyesindeki madenlerden üretilen altını olduğundan daha az gösterdiği tespit edildi. Altın odasında yapılan döküm işlemi sırasında bir külçe altının sisteme sokulmadığı anlaşıldı. Sahte faturalarla şirket gideri olduğundan çok daha fazla gösterilen Koza Altın AŞ’nin kasasından ödenen hayali paralarla kaçırılan altını da sisteme sokmuş olabileceği değerlendiriliyor. Her dökümde kaçırılan yaklaşık 15 ile 17 kilogram arasındaki külçe altının “kutsal hoca payı” olarak teröristbaşı Fetullah Gülen’e verildiği belirtildi.

CANLI YAYINDA HIRSIZLIK

İpek’in altın hırsızlığı canlı yayında gerçekleştirilen altın dökümüyle ortaya çıkarıldı. İddianameye göre, Koza Altın AŞ’nin işlettiği Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeninde 16 Kasım 2013’te yapılan döküm, Youtube isimli internet sitesine yüklendi. Görüntülere göre, 5 külçe altın dökümü yapıldı. Ancak savcılığın araştırmasıyla Mastra Altın Madeni altın odası kayıt defterinde ise 4 külçe altının üretildiğinin belirtildiği ortaya çıkarıldı.

ALTIN ODALARINI MERCEK ALTINA ALDI

Söz konusu tutanağa göre, 3 külçenin 15 ile 17 kilogram arasında değiştiği, birinin ise yaklaşık 6.7 kilogram olduğu görülüyor. 6.7 kilogram olan külçenin en altta bulunan tabaka olduğu anlaşıldı. Bunun nedeninin ise diğer külçelerdeki altının fazlalığının en altta bulunan tabakada birleşmesinden kaynaklandığı ifade edildi. Bu da çalınan altının aradaki külçelerden biri, yani 15 ile 17 kilogram arasında değişen külçe olduğunu ortaya koyuyor. Koza-İpek Holding iddianamesinden ayrılan soruşturmayla savcılık, İpek’in söz konusu altın odalarını mercek altına aldı. Madenden ne kadar altının çıkarıldığını ve altın odasında kaç kilogram altın döküldüğünü araştıracak olan savcılık, yapılan bu çalışmayla ne kadar altının çalındığını da tespit edecek.

Odalara imamlar atandı

Firari İpek’in altın odalarının başına FETÖ’nün imamlarını getirdiği de ortaya çıktı. Gümüşhane’deki Mastra Altın Madenindeki altın oda sorumlusunun Fazlı Atak olduğu anlaşıldı. Gümüşhane İmamı olduğu belirlenen Atak’ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlarda gözaltına aldığı kaydedildi. Öte yandan, Bergama’daki Ovacık Maden İşletmesinin altın oda sorumlusu olan Cemalattin Çetin’in de “ilçe imamı” olduğu, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklandığı ifade edildi. Yeni başlatılan soruşturmanın şüphelileri arasında imam Fazlı Atak ile bazı Mastra Altın Madeni çalışanlarının da olduğu bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.