Nizip’ten ABD’ye bir başarı hikâyesi

Nizip’ten ABD’ye bir başarı hikâyesi
Dr. Mustafa Ünal’ın geliştirdiği, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi gibi hastalıkları erken teşhis eden teknoloji, hastanelerde kullanılabilecek.

ABD’de 7 yıldır kemik erimesi, eklem kireçlenmesi gibi ortopedik hastalıkların erken teşhisi için yeni teknolojiler geliştiren 32 yaşındaki Türk bilim insanı Dr. Mustafa Ünal, araştırmalarıyla ödülleri topluyor.

Ünal, 1985’te Gaziantep Nizip’te dünyaya geldi. Liseye kadar Hatay’da okudu. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden 2008’de mezun oldu. MEB’in verdiği bursla biyomekanik alanında lisansüstü eğitim için 2009’da ABD’ye gitti. 2010-2012 yıllarında Teksas Üniversitesi’nde kemik biyomekaniği ve kemik kırılganlığının sebepleri üzerine çalışmalar yaparak masterını  tamamladı. 

Case Western Reserve Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği (Biyomekanik) doktora programını tamamladıktan sonra Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü’nde kemik biyomekaniğinin önemli ismi Doç. Dr. Jeffry. S. Nyman’in laboratuvarında doktora sonrası araştırmalar yapan Ünal, kemikte bulunan farklı yapıdaki su miktarını tahribatsız ölçebilecek bir teknoloji geliştirdi. Araştırmalarıyla ulusal ve uluslararası çok sayıda prestijli ödüle layık görülen Ünal, son olarak Alice L. Jee Genç Araştırmacı Ödülü’nü kazandı.

Dr. Mustafa Ünal’dan araştırmalarıyla ilgili bilgi aldık… 

Hangi alanda araştırmalar yapıyorsunuz?

Kemik erimesi, eklem kireçlenmesi ve gut hastalığı gibi ortopedik hastalıkların erken teşhisi için yeni teknoloji geliştirme ve bu hastalıkların nasıl kemik ve kıkırdağın sağlamlığını etkilediğini anlamak üzerine çalışıyorum. Bu hastalıkların erken teşhisi çok önemli. Kemikte bulunan farklı yapıdaki su miktarını tahribatsız ölçebilecek kabul görmüş bir teknoloji yok. Genellikle kimya alanında kullanılan ve Raman spektroskopisi adı verilen bir laboratuvar aletini, biyolojik dokulardaki farklı yapılardaki su miktarını ölçebilecek hassasiyete sahip bir teknolojik alete çevirdim. Bu aletle dünyada ilk kez kemik içinde bulunan farklı yapılardaki su miktarını ölçerek, bunların kemik sağlamlığıyla ilişkilerini ortaya çıkardım.

Araştırmamla 2015’te Baxter Genç Araştırmacı Ödülü’nün sahibi oldum. Teknolojiyi eklem kireçlenmesinin erken teşhisi için de kullandım. Çalışmamla 2016’da her yıl sadece bir bilim insanına verilen uluslararası Osteoartrit Genç Araştırmacı Ödülü’nün sahibi oldum. 2016’da beş ulusal ve uluslararası prestijli ödül kazandım. Moleküler spektroskopiyle alakalı üç farklı bilimsel topluluk tarafından lisansüstü öğrencilere verilen tüm ödüllerin hepsini alan ilk ve tek kişi olarak ABD’de bir ilki gerçekleştirdim.

Alice L. Jee Genç Araştırmacı Ödülü’nü nasıl kazandınız?

Kemik sağlamlığı testi Türkiye’de ve dünyada kemik mineral yoğunluğunu ölçen densitometriyle yapılıyor. Fakat yüzlerce bilimsel araştırma bu metotun kemik kırılma riskinin tahmininde yeterince hassas olmadığını ve bu testin yerine geçebilecek yeni bir teknolojiye ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu ihtiyaçtan yola çıkarak geliştirdiğim teknolojiyi Hastane ortamına uygun hale getirip, klinik olarak test edip yakın gelecekte hastanelerin kullanabileceği yeni bir teknolojik cihaza çevirmek için uğraşıyoruz. Çalışmanın ilk olumlu verileri nedeniyle bu ödüle layık görüldüm. Araştırmamız yaşa ve hastalıklara bağlı kemik kırılma riskinin saptanmasında ya da hastanın tedaviye yanıt verip vermediğinin tespitinde yeni bir dönem açabilir.

Kemik erimesinde çığır açtı, ödülleri topladı

Mustafa Ünal’ın aldığı Alice L. Jee Genç Araştırmacı Ödülü,  ABD’deki Ortopedik Araştırma Topluluğu tarafından önemli çalışmalar yapan genç araştırmacılara veriliyor. 

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.