Bu parayı ödemeyin

Bu parayı ödemeyin
Görevde olduğu süre boyunca futboldan çok saha dışı olaylarıyla gündeme gelen ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından görevden alınan Fatih Terim’e, çalışmayacağı dönem için ödenecek olan 18 milyon TL’lik tazminat tüm kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile Türkiye Futbol Federasyonu'nun yollarını ayırmasının ardından tecrübeli teknik adama ödeneceği iddia edilen 4 milyon 365 bin Euro’luk (18.2 milyon TL) tazminat Türkiye'nin gündemine oturdu. Terim'in sözleşme fesih maddesi, vatandaşlarıın büyük tepkisine neden oldu.

Kasım 2013 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu ile Fatih Terim arasında 5+2 yıllık bir sözleşme yapılmıştı. 15 Kasım 2018'e kadar Terim'in sözleşmesi devam edecek, sonrasında da 2 yıllık opsiyon devreye girecekti. Terim'in yıllık ücretinin 3.5 milyon Euro olacağı belirtildi. Terim, görev süresini tamamlayabilseydi alacağı toplam para, primler hariç 24.8 milyon Euro (102 milyon TL) olacaktı. Ancak, dördüncü yılında gönderilen Terim’in, şu ana kadar aldığı para, primler hariç 14 milyon Euro (58 milyon TL) olarak kayıtlara geçti. Göreve geldiği günden bu yana yüksek maaşı sürekli tartışma konusu olan 63 yaşındaki teknik adamla, Çeşme Alaçatı’da karıştığı bir kavga nedeniyle yollar ayrıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 26 Temmuz’da görevine son verilen Fatih Terim’e 4 milyon 365 bin Euro (18.2 milyon TL) tazminat ödenecek olması kamuoyu vicdanını rahatsız etti.

Başta futbolseverler olmak üzere vatandaşların büyük çoğunluğu, bu paranın TFF tarafından Terim’e ödenmesini istemiyor.

1-423.jpg

Av. Emin Özkurt Spor Hukukçusu

76 MİLYON TL ÖDENDİ

TFF ile Fatih Terim arasındaki iplerin kopmasının ardından olayın perde arkası da aralanmaya başladı. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan ilk açıklamada, karşılıklı anlaşma yoluyla Terim'le yolların ayrıldığı söylenerek, “Bir süredir kamuoyunda ve medyada gündem haline getirilmeye çalışılan birtakım futbol dışı konular, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile Türkiye Futbol Federasyonu yönetimini yıpratma amacı taşıyan bir hal almıştır. Bir araya gelen taraflar, sürecin bundan sonraki kısmında yolları ayırmanın her iki taraf açısından daha sağlıklı olacağına kanaat getirmiştir” denilmişti.

Ardından kamuoyunda deneyimli teknik adamın görevini kendi bıraktığı gibi bir algı oluşsa da, Terim, yaptığı yazılı açıklamada “3.5 yıl görev yaptığım Türkiye Futbol Direktörlüğü görevinden istifa etmedim. Daha net yazayım: Görevime, TFF tarafından son verildi” ifadesini kullanmıştı.

Fatih Terim’in, bu gelişmenin ardından federasyondan alacağı paranın 4 milyon 365 milyon Euro (18.2 milyon TL) civarında olduğu öğrenildi. Söz konusu tazminat da eklenince Terim'in, TFF’den bu dönemde kazandığı para 18.4 milyon Euro'yu (76 milyon TL) buluyor.

Tazminatı ödememek için hukuki zemin var
Spor Hukukçusu Av. Emin Özkurt, bu süreçte TFF'nin kamu yararına aykırı hareket ettiğini söylüyor. Alaçatı’da yaşanan kavganın ardından, TFF’nin tek taraflı olarak Fatih Terim’in sözleşmesini feshetme hakkı bulunduğunu belirten Av. Özkurt şu ifadeleri kullanıyor, “TFF'nin ‘karşılıklı görüşerek ayrıldık’ açıklamasından sonra Terim, ‘istifa etmedim, gönderildim’ dedi. Terim’in yaptığı açıklama, aslında ‘tazminatımı ödeyin’ manasına geliyor. Federasyon, kavganın duyulduğu gün, kendi çalışanı olan Fatih Terim’in karıştığı bu olay yüzünden sözleşmeyi tek taraflı fesh edebilir, tazminat yükünden kurtulabilirdi. Bunu yapmayarak kamu yararına aykırı hareket etti. TFF, Türk futbolunun ulusal ve de uluslararası saygınlığına zarar verdiği tartışılmaz olan böyle bir olay sonrasında, Terim’in sözleşmesini tazminat ödemeksizin feshedebilirdi. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı devreye girerek inceleme başlatabilir. Tazminatsız fesih imkanı varken tazminat ödenmesi, kamu zararıdır. Şimdi Federasyon kamu yararı gözeterek bu parayı ödememe yoluna gidebilir, bu takdirde Fatih Terim'in başvuracağı yer TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve oradan da TFF Tahkim Kurulu olur. TFF'nin Terim’e bu parayı ödemesi ise TFF yönetiminin genel kurulda ibra edilmemesinin kapısını aralayabilir.”

İŞ BULANA KADAR HER AY 1.2 MİLYON TL ALACAK

15 Kasım 2018'e kadar Türkiye Futbol Federasyonu ile sözleşmesi bulunan Fatih Terim, bu tarihe kadar (15 ay) herhangi bir takımda teknik direktör olarak görev almazsa TFF tarafından her ay 291 bin Euro (1 milyon 207 bin lira) tazminat alacak ve Terim'in 15 ay sonunda alacağı toplam miktar 4 milyon 365 bin Euro (18.2 milyon TL) olacak. Terim, bu 15 ay içerisinde herhangi bir takımda görev alırsa görev alacağı tarihe kadar TFF tarafından tazminatlar her ay eşit şekilde ödenecek. Futbolseverlerin ortak isyanı ise, futboldan çok saha dışı olaylarıyla gündeme gelen Fatih Terim’e bu paranın ödenmemesi yönünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum