Düşen Amerikan İHA'sıyla ilgili flaş iddia!

Düşen Amerikan İHA'sıyla ilgili flaş iddia!
ABD’nin önceki gece Adana'da düşen silahlı İHA'sı ile ilgili olarak eski bir PYD'liden çok konuşulacak bir iddia geldi.

ABD’nin İncirlik’ten kalkan silahlı İHA’sı, kısa süre sonra alevler içinde yere çakıldı. Eski bir PYD’liye göre sınırdaki Amerikan İHA’ları, Suriye’deki Türk birliklerinin durumunu gözetleyip istihbaratı PKK ile paylaşıyor.

Suriye kuzeyini, DEAŞ’ı bahane edip PKK/PYD’ye teslim eden ABD’nin bir süredir “Orada el-Kaide var” yalanıyla İdlib’i de işgale hazırlandığı sırada İncirlik’te çarpıcı bir gelişme yaşandı. Önceki gece ABD askerlerinin kullandığı İncirlik Üssü’nden kalkan bir silahlı insansız hava aracı (İHA), kalkıştan kısa bir süre sonra alev alarak yere çakıldı. Saat 22.15’te meydana gelen olayda ABD Hava Kuvvetleri’ne ait ‘MQ-1 Predator’ modeli silahlı İHA, alevler içinde düştüğü tarlada kısa süreli yangına da sebep oldu. Çokçapınar Mahallesi yakınlarında bir vatandaşa ait tarlaya düşen İHA’dan saçılan alevler, bölgeye gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü.

PARÇALARI TOPLADILAR

Tarla sahibi Sedat Sözlü, mahallenin batısında İHA’nın kendi etrafında dönmeye başladığını, yavaş yavaş düştüğü sırada alev aldığının görüldüğünü anlattı. Güneşin doğuşuyla birlikte olay yerine gelen jandarma ekipleri, İHA’nın düştüğü alanı kordon altına alırken, İncirlik’ten gelen ABD’li kaza kırım ekipleri de enkazda inceleme yaptı. Ekip, 4-5 dönümlük alana dağılan Predator parçalarını toplarken, olaya ilişkin bir açıklama yapan İncirlik’teki ABD’li Albay David Eaglin, kaza nedeninin yapılacak araştırmayla ortaya çıkarılacağını bildirdi.

ESKİ PKK’LININ İDDİASI

ABD’nin, el-Kaide bahanesiyle İdlib’e saldırmaya hazırlandığı ve havada istihbarat amaçlı çok sayıda İHA bulundurduğu bir dönemde meydana gelen olaya ilişkin eski bir terörist önemli iddialarda bulundu. PKK/PYD saflarında Afrin, Ayn Dakne ve Minnag cephelerinde 2 yılı aşkın süre savaşan ve geçtiğimiz günlerde örgütten ayrılan eski PKK’lı, sınırın Türkiye tarafında yaşanan askeri hareketliliğin ABD İHA’ları ile gözetlenerek, elde edilen bilgilerin PKK’ya aktarıldığını söyledi.

BİLGİ TOPLUYORLAR

Bu ifadeler, İncirlik’ten kalkan uçak ve insansız hava araçlarının Suriye kuzeyindeki Türk birliklerinin durumunu teröristlere rapor ettiğine ilişkin iddiaları somutlaştırmış oldu. TSK’nın Afrin, Tel Rıfat, Tel Abyat ve Münbiç bölgelerine dönük artan hareketliliğine paralel olarak ABD’nin İHA sayısını artırması hayli dikkat çekici. 17 Ağustos perşembe akşamı Ceyhan’da düşen Predator’un, PKK’nın Amanos’ta artan hareketliliğine istihbari destek sağlamaya yönelik olduğu da düşünülüyor.

AMERİKA KALICIYMIŞ!

ABD’nin PKK/PYD’ye kılıf olarak ürettiği ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sözcüsü Talal Silo, Pentagon’un Türkiye sınırında kurduğu çok sayıda askeri üssün burada ‘kalıcı’ olduğunu iddia etti. PKK işgalinde bulunan bölgelerdeki ABD üslerinin İncirlik’e alternatif olabileceğini söyleyen Silo, DEAŞ bölgeden tamamen atıldığında da Suriye’de Amerikan askeri varlığının devam edeceğini savundu. ABD’nin bölgede ‘stratejik çıkarları’ olduğuna inandığını kaydeden Silo, “Kuzey Suriye liderliği ile ABD yönetimi arasında uzun vadeli askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmalar yapılacak” dedi.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.