1. Dünya Savaşından beri en kritik durum!

1. Dünya Savaşından beri en kritik durum!
Türkiye İdlib’e Amerika’dan önce müdahale etmediği taktirde PKK’nın gücü Akdeniz’e uzanacak.

ABD’nin el Nusra bahanesiyle İdlib’e operasyonu gündeme getirmesi Astana üçlüsünü harekete geçirdi. İran Genelkurmay Başkanı’nın ardından Rusya Genelkurmay Başkanı da İdlib gündemiyle Türkiye’ye gelecek. Askeri uzmanlar ABD’nin İdlib’deki terör örgütleriyle Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek, bu bölgeye operasyonun öne alınması gerektiğini söyledi.

TERÖRİSTLER TÜRKİYE SINIRINA DAYANIR

Türkiye İdlib’e Amerika’dan önce müdahale etmediği taktirde PKK’nın gücü Akdeniz’e uzanacak. ABD’nin İdlib’e müdahale etmesi durumunda orada bulunan terörist grupların Türkiye’ye gelecek.

AMERİKA TÜRKİYE İLE MUTABAKAT ARAYIŞINDA

Suriye’de tartışmaların odağındaki İdlib’e yakın gelecekte bir operasyon gündemde. İran ve Rusya işbirliği arayışı için Ankara’ya diplomatik çıkartma yaparken, gelişmelerden tedirgin olan Amerika da Türkiye ile mutabakat arayışını hızlandırdı.

ANAHTAR ÜLKE TÜRKİYE

ABD’nin oluşturmak istediği ‘PKK/PYD hattı Türkiye’yi İran’la aynı yere itiyor gibi görünse de; Türkiye, ABD’yi dışlayarak İran  ve/veya Rusya ile işbirliği yapmak durumunda değil. ABD, Rusya ve İran İdlib konusunda Türkiye'yi anahtar ülke olarak görüyor.

BEKA SEVİYESİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKTI

Türkiye, güney sınırındaki gelişmeler nedeniyle temkinli bir hareketlilik içinde. Rusya ve İran ile görüşmekte. Sebebi, DEAŞ bahanesiyle PKK’ya alan açan ve ağır silahlarla donatan ABD’nin, şimdi de Astana süreciyle çatışmasızlık bölgesi haline getirilen İdlip’i işaret ediyor olması. Bu kez öne çıkan terör örgütü El-Nusra. Türkiye hem bundan rahatsız, hem bu bahane ile PKK’nın bölgeye yerleştirilerek PKK koridorunun tamamlanması planından. Devletin tehdit algısı, beka seviyesine çıkmış durumda. Bu nedenle Afrin’e olası bir askeri operasyondan sıklıkla söz ediliyor. 

Yalova Üniversitesi öğretim üyesi, Ortadoğu ve uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar, bölgede olup biteni Star'dan Fadime Özkan'a değerlendirdi.

1. DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ EN KRİTİK DURUM

Afrin-İdlib’in Türkiye açısından olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Aksi halde Türkiye kuşatılmış olur. Bu I. Dünya savaşından sonra Türkiye için en kritik durum. Bu operasyon bence DAEŞ’tan ziyade PYD/YPG’nin hâkimiyetini engellemeye dönük olur. Türkiye de el-Kaide ve terörizm kartını kullanabilir. Tıpkı el-Bab’da olduğu gibi. Burada güvenli bir bölge olabilir ve göçler engellenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.