Türkiye'nin 50 yıllık incisi bulundu

Türkiye'nin 50 yıllık incisi bulundu
Eskişehir'de bulunan kömür rezervinin 50 yıl yeteceği iddia ediliyor. Türkiye'nin en büyük termik santrali Eskişehir'de kurulacak.

Eskişehir'de yıllardır devam eden kömür rezervi arayışları sonlandı. Özellikle lületaşının çıktığı bölgede büyük bir kömür rezervinin bulunduğu iddia edilirken, köylüler duruma hem seviniyor hem de üzülüyor.

Yaklaşık 5 köyü kapsayan alanda bulunduğu ileri sürülen alanda Türkiye'nin en büyük ve son teknoloji ile bir termik santralinin kurulacağı ileri sürülüyor. Bölgede geniş bir iş sahasının açılması bekleniyor. Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olan yeni sahanın en büyük linyit alanı olduğu belirtiliyor.

Kömür rezervinin en yoğun olduğu köylerden Beyazaltın'ın Muhtarı Yüksel Girgin, bölgenin çok hızlı gelişeceğini söyledi.  Yıllardır bölgede kömür arayışlarının devam ettiğini ve sonunda Türkiye'ye 50 yıl yetebilecek kadar bir rezervin bulunduğunu belirten Girgin, "2016’nın son aylarında sondajlar bitti, projeler hazırlandı. Büyük bir ihtimalle de önümüzdeki yıl projelendirilip çalışmaya başlayacaklar. Ben tabi Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile geçen sene görüştüğümde, Türkiye’nin şuandaki teknolojiyle 50 yıl yetecek kömür rezervi olduğu, en büyük linyit kömürü rezervi olduğunu, bana o zamanki Kömür İşletmeleri Genel Müdürü söylemişti" dedi.

"Büyük bir göç geleceğini tahmin ediyorum"

Bölgeden giden göçlerin geri döneceğini tahmin eden Muhtar Girgin, termik santrallerin artık bir zararının olmadığını söyledi. Girgin, "Termik santraller biliyorsunuz artık teknoloji ile kuruluyor. Enerji bakanımızda 2019’da artık filtreleri değiştirsinler diye gün verdi. Buraya kurulacak termik santral de aldığım istihbarata göre son teknoloji ile kurulacak bir termik santraldir. Artık o teknoloji ile yapılan filtreler insan sağlığına ve doğaya hiç zarar vermeden elektrik üretilebileceğini söylediler. İnşallah bu yöndedir. Ama tabi en büyük rıza insan kaynağı. Bizim için göç doğacak. Çünkü mahallelerimiz köylerimiz boşaldı. İnşallah büyük bir yatırım olursa bizim o bölgeye büyük bir göç geleceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

"Kapalı bir sistemde çalışacağı için doğaya hiç zarar vermeyecek"

Termik santral ile Türkiye'nin ve Eskişehir'in kalkınacağını belirten Girgin, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Ülkeye elektrik üretecek. Benim tahminime göre 2 bin 500 ile 4 bin megakilowatlık diyorlar. Teknolojinin tam ölçüsünü bilmiyorum. Türkiye’nin en büyük termik santrali olacağını söylediler. Oda bölgemizi ve Eskişehir’i çok büyük kalkındıracağına inanıyorum. Şuanda Türkiye’nin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacağını ve yerin 350 metre altında kapalı bir işletme ile çalışılacak. Doğaya zarar vermeden yapılacak. Çünkü Alpu Ovası falan gidecek diyorlar da ora gitmeyecek. Birkaç gün baktım, televizyonlarda gördüm. Böyle bir şey olmayacak. Kapalı bir sistemde çalışacağı için doğaya hiç zarar vermeyecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum