"Zehirli yumurtalara Türkiye'de de rastlandı"

"Zehirli yumurtalara Türkiye'de de rastlandı"
Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda böcek ilacı "fipronil" maddesinin bulunmasıyla başlayan krizin ardından AB Komisyonu'ndan gelen son açıklamada korkunç gerçek ortaya çıktı.

Avrupa’nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda 'fipronil' maddesinin bulunmasıyla başlayan krizin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’de yapılan analizlerde fipronil tespit edilmediğini açıklamıştı. Ancak AB Komisyonu fipronil katkılı yumurtalara Türkiye'nin de aralarında bulunduğu toplam 40 ülkede rastlandığı öne sürüldü. 

Avrupa'da skandala yol açan ve Avrupa Birliği ülkelerine Hollanda ve Belçika'dan yayılan ilaçlı yumurtaların dünyada toplam 40 ülkede tespit edildiği açıklandı.

Alman Haber Ajansı dpa'ya konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, bugüne kadar 28 üyeli AB'nin 24'ünde, içinde fipronil maddesi olan yumurta tespit ettiklerini sadece Portekiz, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Hırvatistan'ın bu yumurtalardan etkilenmediğini açıkladı.

16 ÜLKEDE RASTLANILDI

Deutche Welle Türkçe'nin dpa'dan aktardığı habere göre AB üyesi olmayan ve aralarında Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Afrika'nın da olduğu 16 ülkede daha bu tip yumurtalara rastlandı.

Bugün Estonya'nın başkentinde bir araya gelecek AB tarım bakanları, fipronili yumurta ile bundan sonraki müdahale yöntemlerini ele alacak.

BAKANLIK 'YOK' DEMİŞTİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da Türkiye’deki yumurtalarda söz konusu maddenin olup olmadığının tespit edilmesi için laboratuvarlarda analiz çalışması yaptırdığını ve fibronil maddesine rastlanılmadığını açıklamıştı.

FİPRONİL NEDİR?

Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini 'orta derecede tehlikeli' olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.

NELER YAŞANMIŞTI?

Soruşturma ekipleri şimdiye dek bazı tavuk çiftliklerinde kümes temizliği için kullanılan zehirli böcek ilacının yumurtalara da geçtiğini tespit etmişti. Ağırlıklı olarak Hollanda ve Belçika'daki bazı tavuk çiftliklerinde üretilen ve fipronil içeren yumurtalara Almanya'daki süpermarketlerde rastlanması üzerine skandal ortaya çıkmış ve milyonlarca yumurta raflardan geri çekilip imha edilmişti.

Daha sonra Fransa, İngiltere ve komşu ülkeler aracılığıyla birçok AB ülkesine yayıldığı tespit edilen yumurtalar da geri çekilmişti. AB nezdinde başlatılan soruşturmalarda Belçikalı yetkililerin içine fipronil maddesi karışan yumurtalardan haberdar oldukları ortaya çıkmış ve bu ülke ile Hollanda'da sürdürülen operasyonlarda bazı çiftlikler basılmış ve sorumlu olduğu düşünülen kişiler gözaltına alınmıştı.

Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt 8 Ağustos'ta, zararlı böcekle mücadelede kullanılan zehrin yumurtalara kasıtlı olarak bulaştırılmış olabileceğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.