Vali'den "Hamido cinayeti" açıklaması

Vali'den "Hamido cinayeti" açıklaması
Malatya Eski Valisi: Malatya'yı son anda Maraş olmaktan kurtardık, menfur eller bugün de işbaşında

Türkiye'nin ilk siyasi cinayeti olarak tarihe geçen Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu (Hamido) suikastının gerçekleştirildiği sırada Malatya Valisi olan Cahit Bayar, ogün hedeflenen şeyin toplumun kaos ortamına çekilmek olduğunu belirtti. Vali olarak yaptıkları uyarıların o gün yetkili mercilerce yeterince dikkate alınmadığını belirten eski vali, buna rağmen kendi imkânlarıyla aldıkları sıkı önlemler sayesinde Malatya'yı Çorum ve Maraş olmaktan kurtardıklarını söyledi. Bayar, o gün bazı menfur ellerce sahnelenmek istenen 'kardeşi kardeşe kırdırma' planlarının bugün de uygulanmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan eski Vali ve İçişleri Bakanı Bayar, Türkiye'de bir kaos ortamı oluşturmaya çalıştığı belirlenen Ergenekon terör örgütüne karşı başlatılan operasyon sürücini de kapsayan

çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hamido'nun öldürülmesi ile Malatya'da da Maraş olaylarının benzerinin tezgâhlanmak istediğine dikkat çeken Bayar, cinayetten önce kendisi için Ankara'da bazı üst düzey yöneticilerin, "Büyük bir olay çıkartın da valiyi görevden alalım' dediğini öne sürdü. Bayar, bombalama olayı ile önce ülkede bir Alevi-Sünni ayrışmasının, ardından da çatışmanın hedeflediğini söyledi.


TAYİN EMRİNİ UYGULAMADIM

Vali Bayar o tarihlerde, Türkiye genelinde var olan bir takım huzursuzlukların Malatya'ya da sıçradığını aktardı. Halkın yanı sıra devlet görevlilerinin de sağ-sol olarak ayrıldığını hatırlatan Bayar, "Her iki kesimden özellikle gençler çeşitli olaylara karışıyordu. Yani bir takım menfur eller, bugün olduğu gibi kardeşi kardeşe vurduruyordu. Farklı etnik unsurların bulunduğu illerde adaletli ve dengeli davranma zorunluluğu göz ardı edilerek gelişi güzel, belki de kasıtlı olarak yapılan tayinlerle bir gerginlik ortamı oluşturulmuştu."

Cahit Bayar, o dönemde verilen bazı kitlesel tayin emirlerinin zihninde soru işaretlerine neden olduğunu da dile getirdi. Bayar şöyle konuştu: "Yaklaşık 50 kadar polis Malatya'dan alınıyordu. Bu tayin olayı bende büyük bir olaya hazırlık intibaına yol açtı ve bu tayin emrini uygulamadım."

Bayar, kendisinin uygulamadığı tayinin Maraş'ta yapıldığını söyledi. 


UYARILARIM DİKKATE ALINMADI

Olaylar öncesi emniyet ve jandarma güçleri ile birlikte toplantılar yaptığını anlatan Bayar, "Haritalar ortaya koydum, krokilerle olayı masaya yatırdık. Çünkü he istihbarat almıştım, hem de Sivaslı olduğum için Malatya'da olabilecekleri tahmin ediyordum." dedi. Ancak Cahit Bayar'ın o dönemde yaptığı uyarılar dikkate alınmamış. Bayar, "Olaylara müdahale etmek üzere Elazığ'dan asker yardımı istedim. Ancak bu yardımcı kuvvetler çok geç geldiği gibi hiçbir müdahalede de bulunmadı. Bu durum canımı çok sıktı. Bombalama olayının bir Alevi-Sünni ayrışmasını hedeflediği (Maraş-Sivas ve Çorum olaylarıyla görüldüğü gibi) anlaşılıyordu. Olayın faili bulunamadı. Bu olay muhtemelen bir servis işi işiydi." yorumunda bulundu.


BENZER GAYRETLER BUGÜN DE VAR

Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silah ve patlayıcılar ile Ermeni ve Alevi önderlerinin isimlerinin bulunduğu ölüm listesinin ele geçirilmesini bugün de benzeri gayretlerin işareti olarak gören Vali Bayar'a göre isimler ve roller değişse de ülkeyi karıştırma çabaları devam ediyor. Zaman zaman özellikle kaymakamlara yönelik düzenlenen çeşitli seminerlerde tecrübelerini aktardığını anlatan deneyimli vali ve eski içişleri bakanı Bayar, ülkeyi yönetenlere dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Malatyalı Hamit Fendoğlu, Ankara, Emek'teki PTT'den gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 17 Nisan 1978'de, gelini ve iki torunuyla birlikte hayatını kaybetmişti. Fendoğlu cinayetinden sonra Malatya'da çıkan olaylarda 8 kişi ölmüş, 100'ü aşkın kişi de yaralanmıştı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.