Türkiye karşıtı planı AYM Başkanı engelledi!

Türkiye karşıtı planı AYM Başkanı engelledi!
Yaklaşık 90 ülkenin katıldığı 4. Dünya Anayasa Yargısı Kongresi’nde; Türkiye, Rusya ve Azerbaycan’ın çift oy hakkı elinden alınmak istendi.

Bu girişime karşı çıkan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye’nin bu hakkı hem Avrupa hem de Asya’nın bir parçası olması nedeniyle aldığını ve birinden birini tercih etmeye zorlanamayacağını ifade etti. Arslan’ın karşı çıkmasıyla Türkiye ve benzer ülkelerin her iki kıta için ayrı ayrı oy kullanması yönünde düzenleme yapıldı.  4. Dünya Anayasa Yargısı Kongresi Litvanya’nın ev sahipliğinde 11-14 Eylül tarihleri arasında Vilnius’ta gerçekleşti. Ana teması “hukuk devleti” olan Kongrede hukuk devleti ilkesinin önündeki engeller, hukuk ve birey, hukuk ve devlet gibi konular tartışıldı. Dünya Anayasa Yargısı Büro toplantısı ve Genel Kurulu da yapıldı. Kongreye Türkiye’yi temsilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı ve Raportör Mücahit Aydın katıldı.

uw9jp_1505375080_05.jpg

15 TEMMUZ’U ANLATTI

AYM Başkanı Arslan, Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanvekilinin yönettiği ilk oturumda söz alarak darbelerin ve darbe girişimlerinin hukuk devletine yönelik en ağır saldırılar olduğunu ifade etti. Arslan, darbe girişiminin Türk demokrasisini ve Avrupa Konseyi değerlerinin sonunu getirecek bir saldırı olduğunu, böyle bir girişimin hukuk devleti ve demokrasiyle hiçbir biçimde bağdaşmayacağını belirtti. Arslan, Anayasa Mahkemelerinin temel görevinin demokratik hukuk devletini korumak olduğunu hatırlatarak, AYM’nin 15 Temmuz’da hukuk devletine yapılan hain saldırıyı kesin bir biçimde reddeden bir açıklama yayınlayarak bu görevini yerine getirdiğini kaydetti.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.