Unutulan Kahraman: Bakü Fatihi Nuri Killigil

Unutulan Kahraman: Bakü Fatihi Nuri Killigil
İlk yerli silah sanayini kuran, Kafkas Cephesi'nin ve Milli Mücadele'nin unutulan kahramanı Nuri Killigil, anısına yapılan parkın açılışında anılacak.

Türkiye I. Paylaşım Savaşı’ndan, birçok cephede savaşıp, sayısız evladının bedeni kardeş coğrafyalarda bir anıt gibi bırakarak çıktı. Kafkasya’dan Balkanlara, Ortadoğu’dan Afrika’ya binlerce şehidin naaşı kardeş milletlerin hafızasında bir anıttır.

Anadolu’dan çıkıp Filistin’de, Kafkasya’dan çıkıp Çanakkale’de, Afrika’dan gelip Kût'ül-Amâre’de emperyalizme karşı savaşan milletimiz son gücüyle Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu.

Savaş bize kendi sanayimizi, silahımızı üretmemiz gerektiğini, düşmanın kavi, işimizinse çetin ve çok olduğunu gösterdi. Tıpkı bugün yaşadığımız gibi.

Bugün PKK’ya, FETÖ’ye, DAEŞ’e karşı savaşırken bir yandan da küresel güçlerle mücadele ediyoruz. Bugün de önümüze engel koyanlar, provokasyonlar, sabotajlar var; tıpkı dün olduğu gibi.

10-004.jpeg

68 ENE ÖNCEKİ DARBE

1. Paylaşım Savaşını ve Milli Mücadele’yi atlatmış Türkiye Cumhuriyeti yaralarını sarmaya ve kendi savunma sanayisini kurmaya çalışıyordu. Takvimler 1949’un 2 Mart’ını gösterdiğinde İstanbulun Sütlüce mahallesinde yüksek bir patlama sesi duyuldu. Patlama Nuri Killigil’in sahibi olduğu silah fabrikasında gerçekleşti.

NURİ KİLLİGİL KİMDİR?

 Enver Paşa'nın kardeşi olan ve Türkiye'de pek bilinmeyen Nuri Killigil, Azerbaycan'da Bakü Fatihi olarak tanınıyor. 1918 yılında Bakü'nün Rus ve Ermenilerden kurtuluşunu gerçekleştiren Kafkas İslam Ordusu Kumandanı olarak görev yapmış, Milli Mücadelede görev almış savaştan sonra da Kütahya Çini Fabrikasını kurmuş bir komutan ve girişimcidir.

Sütlüce'de kurmuş olduğu silah ve mühimmat fabrikası Türk Savunma Sanayi için önemli bir girişimdir. Arap - İsrail savaşında Ambargoya rağmen buradan Arap direnişçilere mühimmat satışları devam etmiştir.

1949 yılında Fabrikada bir yangın ardından da büyük bir patlama gerçekleşmiş ve Nuri Paşa ile beraber  İtffaiyeciler de dahil olmak üzere 28 kişi burada şehit olmuştur. Nuri Paşa'nın vücudunun bir parçası 10 gün sonra Haliç'ten çıkarılmış ve cenaze namazı kılınmadan Edirnekapı Şehitliğine defnedilmiştir.

SİLAH FABRİKASINDAKİ PATLAMA

2 Mart 1949'da saat 17:10'da fabrikada fail-i meçhul üç büyük patlama meydana geldi. İlk patlama kimyahanede olmuştu. Sonradan cephane deposuna sıçrayan ateş mermilerin patlamasına yol açmış, ertesi gün bile duman ve patlamalar devam etmişti.

Barut kokusu Galata Köprüsü'nden hissediliyordu. Fabrika çevresi kordon altına alındı. İçişleri Bakanı Ankara'dan gelerek tahkikatla bizzat ilgilendi.

Aralarında Nuri Killigil'in de bulunduğu 27 kişi bu patlamada hayatlarını kaybetti. Nuri Killigil'in cesedi bulunamadı. Ve boş tabut defnedildi. Patlamanın kimler tarafından gerçekleştirildiği ise meçhul kaldı...

UNUTULAN KAHRAMANA VEFA

Yapılan sabotaj çok önemli bir milli endüstri sektörümüzü ortadan kaldırdı. Nuri Killigil'in silah Fabrikasının bulunduğu yere İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisince Paşanın ismi verildi ve ziyaretçileri bilgilendirmek maksadıyla bir anıt yapıldı.

Bakü'nün kurtuluşunun 99 yılı münasebetiyle hem Paşa’yı anmak hem de anıtın açılışını gerçekleştirmek amacıyla 15 Eylül 2017 tarihinde Sütlüce'deki parkta bir tören yapılacak.

 Program; Tarih,15 Eylül 2017 Cuma günü, saat 10:00’da, Paşanın kabrinin de bulunduğu Edirnekapı Şehitliği’nde Kur’an tilavetiyle başlayacak. Kur’an tilavetinin ardından saat 11:00’da Sütlüce’deki park ve anıtın açılışı yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.