Araplar manşetlerine taşıdı! Erdoğan ve Putin...

Araplar manşetlerine taşıdı! Erdoğan ve Putin...
Bu hafta Arap basını, IKBY'deki bağımsızlık referandumunu, Rusya ve Türkiye arasındaki S-400 anlaşmasını ve Katar krizini manşetlerine taşıdı.

Arap basının en önemli gündem maddesi IKBY'de yapılacak bağımsızlık referandumu oldu. Katar krizi ve Türkiye ile Rusya'nın S-400 füze sistemleri konusunda anlaşması da gündem de yer buldu. Rai Al Youm gazetesi başyazarı Abdulbari Atwan, S-400 anlaşması sonrası bu gelişmenin bölgedeki bütün dengeleri ve ittifakları değiştirebileceğinin altını çizerek "Ortadoğu, bütün dengeleri alt üst edebilecek stratejik değişimlere sahne oluyor. Bunun liderliğini bu sefer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Hem de 'dostu' Rus lider Vladimir Putin’in yardımıyla" yorumunda bulundu.

"KOŞULLAR REFERANDUM İÇİN UYGUN DEĞİL"

Irak el Sabah gazetesi yazarlarından Abdülzehra Zeki, IKBY’de yapılacak bağımsızlık referandumunun, "zannedilenin aksine koşulların uygun olmadığını" savundu.

"REFERANDUM IRAK’I PARÇALAMAYI HEDEFLİYOR"

Irak Ezzaman gazetesinden Sami el Zubeydi ise bu referandumun Irak’ı parçalamayı hedeflediğini yazdı. Zubeydi, "Barzani ve bazı Kürt siyasetçilerin bağımsızlığa hazırlık için çağrısını yaptıkları referandum, sadece Irak düşmanlarının bir olan ve beraber yaşayan halkımızı birleştiren ülkemizi parçalamak ve mezhep ve ırka dayanan devletlere ayırmak içindir. Bu da ABD ve Siyonizmin hedeflerini uygulamaya koymaktır" ifadelerini kullandı.

"ORTADOĞU TAM BİR İSTİKRARSIZLIĞA SÜRÜKLENİR"

Mısır’da yayınlanan El Ahram gazetesi, Irak’ın bölünmesinin bütün bölgeyi tam bir istikrarsızlığa götüreceğini ve bölünmenin Kürtler dahil kimsenin yararına olmayacağını savundu.

"BARZANİ SİYASİ OLARAK İNTİHAR EDİYOR"

Londra merkezli Al Arab gazetesinde Harun Muhammed imzasıyla yayınlanan makalede, referandumla ilgili olarak, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin "siyasi olarak intihar ettiği" yorumunda bulunuldu.

"IRAK YÖNETİMİ FIRSATI KAÇIRMAMALI"

Katar El Vatan gazetesinden Emin El Kamurani, Irak yönetiminin bu referandumu engellemek için elinde bir siyasi ve anayasal açıdan fırsatlar olduğunu belirterek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

"KATAR VE TÜRKİYE ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE ÖRNEK"

Katar El Raye gazetesi, Şeyh Temim’in Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret bağlamında Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilerle ilgili oldukça iddialı bir yorumda bulundu. Gazeteye göre iki ülke ilişkileri, uluslararası ilişkiler açısından örnek teşkil ettiğini yazdı. Gazete, "Katar ve Türkiye ilişkileri uluslararası ilişkilerde bir örnek teşkil ediyor. Başta iki kardeş ülkenin bölgesel ve Arap dünyasındaki sorunlar karşısındaki ortak bakış açısı olmak üzere birçok alandaki koordinasyon ve birbirlerini tamamlamaları da önemli bir örnek. Bu durum da iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması, ekonomik bağlar ve siyasi ile askeri koordinasyon açısından olumlu bir rol oynadı" dedi.

"S-400’LER NATO’DAN AYRILMANIN İLK ADIMI MI?"

Rai Al Youm gazetesi başyazarı Abdulbari Atwan, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan S-400 füze sistemi anlaşmasını değerlendirdi. Atwan bu gelişmenin bölgedeki bütün dengeleri ve ittifakları değiştirebileceğinin altını çizdi.

Atwan baş yazısında şu ifadelere yer verdi: "Araplar’ın çoğu Körfez krizi ve ona bağlı gelişmeler ile siyaset ve medya savaşlarıyla ilgilenirken Orta Doğu, bütün dengeleri alt üst edebilecek stratejik değişimlere sahne oluyor. Bunun liderliğini bu sefer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Hem de 'dostu' Rus lider Vladimir Putin’in yardımıyla.

Dünyada en gelişmiş füze sistemi olan S-400 satışıyla ilgili Türkiye ve Rusya arasında imzalanan 2.5 milyar dolar değerindeki anlaşma iki ülke arasında stratejik bir ittifakın kurulmasını sağlıyor. Belki de bu, Türkiye’nin 55 yıl aradan sonra NATO’dan ayrılmasının ön adımı olur.

Bu anlaşmanın önemini vurgulamak için iki noktaya işaret etmek gerekiyor. Birincisi, İsrail bu füze sistemlerini satın alma konusunda başarısız oldu. İkincisi ise Türkiye’nin böyle bir anlaşma yapmasını engelleyemedi.

Bölgedeki dengeler değişiyor, ittifaklar yeniden kuruluyor. Araplar ise çekişmeler, sosyal medya üzerinden sanal savaşlar ve İsrail ile normalleşmeyle meşgul durumda. Gerisi de sizin anlayışınıza kalmış."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.