TEOG yerine iki aşamalı model

TEOG yerine iki aşamalı model
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması ile ilgili ilk adım dün atıldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG’un yapılmayacağını açıkladı. Yılmaz, yeni getirilecek sistem üzerinde çalışma yapıldığını belirtirken, bakanlık tarafından yeni sisteme ilişkin çalışma grubu da oluşturuldu. Bu hafta bakanlık yetkilileri ile özel okul temsilcileri yeni sistemle ilgili toplantı yapacak.

Buna göre tüm liseler A, B, C olmak üzere 3 standarta ayrılacak. Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray, İzmir Fen, Kartal İmam Hatip gibi bazı Anadolu ve Fen liselerinin akreditasyonu ‘A standart’ olacak. Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesine dönüştürülen düz liseler ise ‘B standardı’yla akretide edilecek. Meslek liseleri ile teknik meslek liseleri ise ‘C standardı’ kapsamında yer alacak.

Ortaöğretimden liseye geçiş ve yerleştirme sistemi de bu standartlara göre yapılacak. MEB yine TEOG gibi merkezi bir sınav yapacak. Ancak 3 okul standardı için ayrı ayrı baraj puanı olacak. Örneğin A standardındaki liselerin baraj puanını geçen öğrenci, internet üzerinden bu akreditasyona sahip istediği okula başvuru yapabilecek. Başvuru, ilgili okul tarafından öğrencinin merkezi sınavda aldığı puana, ortaokul başarı ortalaması, yetenekleri ve katıldığı sosyal faaliyetlerden aldığı puanlar da belli oranda yansıtılacak. Toplam puan yerleştirmede esas alınacak.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar bakanlığın masasındaki ilk alternatifin ‘Liselere Giriş ve Yerleştirme Programı’ olduğunu belirterek sistemin detaylarını açıkladı. A, B, C standına ayrılacak fen, Anadolu, İHL sosyal bilimler, meslek liseleri ile teknik liseler için merkezi bir sınav yapılacağını kaydeden Oktaylar, yerleştirmede sınav puanına ek olarak öğrencinin performansıyla ilgili notların da belirleyici olacağını belirtti. Oktaylar, puan hesaplama ve yerleştirmenin nasıl olacağını şöyle anlattı: “İlk olarak lise geçiş sınavı puanı belirleyici olacak. Her liseye başvuru için bir taban puanı belirlenecek. Sorular yeni öğretim programındaki kazanımlar ve konular üzerinde çoğunlukla açık uçlu sorulardan oluşacak. Soruları MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi hazırlayacak. Ayrıca ortaokul başarı ortalaması, bilim, edebiyat, matematik, kültür-sanat, müzik ve spor alanlarındaki etkinlikler, belge, ödül, madalya, kupa ve sertifika gibi referanslar da etkili olacak. Bu referanslarla birlikte kulüp etkinlikleri, proje çalışmaları ve bilimsel çalışma örnekleri üzerinden de ağırlıklandırma yapılacak. Öğrenciler merkezi sınavdan sonra bu referans belgeleriyle birlikte tercih etmek istediği liselere internet üzerinden başvuracak.”

Oktaylar başvuru yapılan okulun öğrencinin referanslarını MEB’in belirlediği kritere göre puanlayıp onay için dosyayı Bakanlığa göndereceğini söyledi. Bu süreçle ilgili kesin bir kararın olmadığını belirten Oktaylar, doğrudan MEB’in öğrencinin dosyası üzerinden referans puanlaması yapmasının üzerinde de durulduğunu kaydetti. Sınava girmeyen ya da baraj puanını geçemeyen öğrenciler için ise adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

KARAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.