'Vergi hafiflese 2 milyon satış hayal değil'

'Vergi hafiflese 2 milyon satış hayal değil'
ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, ağır vergi yükünün Türkiye'de otomotiv pazarındaki yüksek potansiyeli baskıladığını ifade etti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD)  Genel Koordinatörü Hayri Erce, iç tüketim, ihracat ve  istihdam açısından çok önemli bir sektör olan otomotive maksimum desteğin  verilmesi gerektiğini söyledi.

Hayri Erce, 2016 yılı sonundaki ÖTV düzenlemesi nedeniyle bu yılın  başında otomotiv pazarında yüzde 10-20 düşüş olacağının konuşulduğunu ancak rakamların bu tahminlere göre daha olumlu gerçekleştiğini söyledi.

Erce, bu yılın sonunda toplam pazarın 2016'ya kıyasla yüzde 5-10  daralmayla 875-925 bin seviyesinde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini aktardı.

'1 milyonluk satış zor'

Geçen yıl kasım ayında ÖTV artışı olacağının dillendirilmesiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışların çok yüksek gerçekleştiğini kaydeden Erce, "Bunun baz etkisiyle 2017'nin kasım ayı geçen yılın aynı ayına  göre geride kalacaktır. Yılın son çeyreğine girildiğinde agresif kampanyalar olacaktır ama baz etkisiyle kasım ayını tutturmak mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla diğer aylarda satış rakamları tutturulsa bile yıllık bazda bir daralma olacak gibi gözüküyor. 1 milyonluk satış rakamı bence zor." şeklinde  konuştu.

'Biraz rahatlatılsa...'

Erce, "Potansiyeli olan bir ülkeyiz ama bu  potansiyeli, üzerindeki ağır vergi yükü baskılıyor. Bu biraz daha rahatlatılsa, basitleştirilse, artırılmasa, hatta yıllar içinde düzenlense Türkiye'deki  satışların 2 milyona gelmesi hayal değil. Almanya'da 3,5 milyon, Fransa'da 2  milyonun üzerinde otomobil satılıyor. Bizim için 3,5-4 milyon uzak ama 1,5 milyon  çok da uzak değil. Ayrıca, araç parkımız çok yaşlı. Otomobillerin yüzde 27'si 20 yaşın üzerinde." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.