Sular iyice ısındı! Patlama noktası o il olacak

Sular iyice ısındı! Patlama noktası o il olacak
K.Irak'ın bağımsızlık referandumunda ısrarı bölgede suları iyice ısıttı. Bölgedeki patlama noktası ise Kerkük...

Suriye'de iç savaş sürerken ortaya çıkan diğer kriz ise Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimin “bağımsızlık referandumu”na gitmesi oldu. Bunun yol açacağı olası gerginlikler sonucu çatışma ortamına bile sürükleyebilir.

Kerkük, IKBY ve Bağdat yönetimi arasında referandum nedeniyle yaşanan gerilimin en çok açığa çıktığı bölge konumunda bulunuyor. IKBY oldu bittiyle Kerkük'ü kendilerine bağlamak istiyor. Olası bir referandum sonrası bölgedeki Türkmenlerin varlığı tehlike altına girecek.

TANSİYON HER GEÇEN SANİYE YÜKSELİYOR

Erbil'de referandumun ertelenmesi için ziyarette bulunan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’ni "Bu zamana kadar Haşdi Şabi'nin bölgeye saldırmasını engellemiştim ancak daha fazla bunu yapmak için uğraşmayacağım" demişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde askeri müdahaleye hazır olduklarını söylemişti.

OPERASYON BAŞLATILDI

Kuzey Irak'taki referanduma günler kala ise dün gece sabaha karşı Irak Ordusu ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün Havice-Şirkat bölgelerine başlattığı operasyon ise tansiyonu iyiden iyiye yükseltti.

ÇATIŞMALAR YAYILABİLİR

Dr. Hakkı Uygur'un kaleme aldığı analize göre, Bölgede bu tür yeni bir çatışma ihtimalinin çok uzak olmadığını gösteren karineler bulunuyor. Eğer çeşitli Haşdi Şabi gruplarının tehdidini ciddiye alınacak olursa Kerkük merkezli bir çatışmanın bir anda çok geniş bir alana yayılma tehlikesinin bulunduğu anlaşılacaktır. Arapların ve Türkmenlerin mezhebi farklılıklarını dikkate almaksızın Kerkük meselesinde Barzani yönetiminin tavrına karşı çıkmaları önemli bir nüans. Türkiye için Türkmen meselesi hassas bir mesele ve ilk defa çok değişik Türkmen gruplarının bir konu üzerinde uzlaşabildikleri görülüyor. Yıllardır Türkmenlere ‘birleşin’ baskısı yapan Ankara ‘işte birleştik, şimdi sıra sende’ dediğinde uygun bir cevap vermesi gerektiğinin farkında.

Şu an için en kötü senaryo referandumun ihtilaflı bölgelerde özellikle de Kerkük’te bir çatışmaya yol açma ihtimalidir. Eylül ayının ilk haftasında Erbil’e ziyaret düzenleyen Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin net mesajlarının ve başta Ebu Mehdi Mühendis olmak üzere çeşitli Haşdi Şabi komutanlarının tehditlerinin ciddiye alınması gereği vardır. Haşdi Şabi bir yandan kendini IŞİD’i bitirdiği için savaş kazanmış ordu olarak görürken diğer yönden içinde çok sayıda bağımsız küçük grubun bulunması bir anda kıvılcımın ortaya çıkmasına neden olabilir. Yine Suriye krizine atıf yapacak olursak altı yıllık faciaya yol açan ilk silahlı çatışmanın nasıl başladığı hala muammadır. Dolayısıyla iki gruptan birisine provokasyon amaçlı bir saldırı bir anda uzun yıllar sürebilecek çatışmanın fitilini ateşleyebilir. Böylesi bir sürecin sonunda başlangıçta kimin önemli olduğu meselesini küçük bir ayrıntıya çevirecektir.

Meselenin diğer bir boyutu Arap milliyetçiliğini güçlendirmesi ve mezhebi ihtilafları hafifleştirici bir rol oynaması olabilir. Sünni ya da Şii Arap liderler Kerkük’ün bundan böyle bir Kürt şehri olarak kabul edilmesine imza atan isimler olarak tarihe geçmek istemeyeceklerdir. Diğer yandan Barzani’nin referandum ile ilgili en sert açıklamasını bağımsızlık ya da başka bir bölge değil de Kerkük üzerinden yapması ve ‘her bir Kürd’ün Kerkük için ölüme hazır’ olduğunu söylemesi meselenin hassasiyetini gözler önüne seriyor. Buna karşın Haşd-i Şabi komutanlarından el-Mühendis’in Kerkük dışındaki Kürt şehirlerinde referandum düzenlenebileceğini ancak Kerkük’ü savunmak için güç kullanmaya hazır olduğunu belirtmesi çatışma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.