Vergi indirimlerinden yararlanmak için son günler

Vergi indirimlerinden yararlanmak için son günler
Ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimlerinde son haftaya girildi.

Ekonomiyi  canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya  ile konut sektörlerindeki vergi indirimlerinde son haftaya girildi.

Buna göre bazı sektörlerde başlayan ve daha sonra süre uzatımına  gidilen vergi indirimleri, 30 Eylül Cumartesi günü son bulacak.

Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer  Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8'den 18'e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV)  de sıfırdan yüzde 6,7'ye yükselecek. Öte yandan 150 metrekarenin üzerindeki konut  teslimlerinde yüzde 8'e düşürülen KDV oranı da yüzde 18'e çıkacak.

Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde  20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15  olarak belirlenirken, bu oran ekim ayından itibaren eski haline dönecek.

Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik  tedbirler kapsamında bu yılın şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev  aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan'a kadar sıfıra çekilmiş, mobilyada ise KDV oranı  yüzde 8'e indirilmişti. Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam  etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi 30  Eylül'e uzatılmıştı.

Geçen yılın eylül ayında başlayıp 2017 mart sonunda biten konut  teslimlerinde KDV indiriminde de şubat ayında süre uzatımına gidilmişti.

SEKTÖRLER VERGİ İNDİRİMİNİN DEVAMINI TALEP EDİYOR

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir  Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu indirimin sektör  açısından önemine işaret ederek, "Sektör zaten bazı sıkıntılarla boğuşuyor. Demir  fiyatları almış başını gidiyor. Tapu harçlarındaki indirim, rayiç bedellerinin  gerçek değerde gösterilmesi anlamında da devlete katma değer sağlıyordu. Sektörün  tıkanmaması, daha rahat hareket etmesi anlamında bu düzenlemelerin devam etmesini  istiyoruz." şeklinde konuştu.

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da  sektörün mobilyada KDV indiriminden memnun olduğunu söyledi.

KDV indirimi ile satışlarda artış ve sektörde canlanma görüldüğüne  işaret eden Taklacı, bu düzenlemenin en çok elinde stok bulunan ve fabrikasyon  ürün üreten firmalara yaradığını kaydetti.

Taklacı, el işçiliği ağırlıklı çalışan esnaf ve sanatkarın büyük  şirketlerle yarışma şansının bulunmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Mobilyada el işçiliği ile fabrikasyon ürün üretimi ayrı kategoride  sınıflandırılmalıdır. KDV indiriminin olumlu yansımalarına karşın zor şartlar  altında çalışan, el işçiliği yapan esnafımız, ham madde, boya ve iskelet için  yüzde 18 KDV öderken, yüzde 8 ile satış yaptı. Biz sektörün olumlu bulduğu KDV  indirimi düzenlemesinin devam etmesini ancak el işçiliğinde KDV'nin sıfıra  çekilmesini talep ediyoruz. Tarihi dokuyu mobilyaya işleyecek sanatkar bulmak  zor. El işçiliğine ve sanatlarına daha çok destek verilmesini istiyoruz."

AĞBAL İNDİRİMLERİN DEVAM ETMEYECEĞİ MESAJINI VERDİ

Diğer taraftan Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha önce yaptığı açıklamada,  bazı sektörler için getirilen vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceği  konusunda, bunların geçici vergi indirimleri olduğunu, sektörlerde yapılan  indirimlerin amacını karşıladığını ifade etmişti.

Ağbal, vergi indirimlerinin sektörlerde canlanma yarattığına dikkati  çekerek, "Hatta talep öyle canlı ki firmalar bu defa kendileri fiyat artışlarına  gittiler. O açıdan şu anda Türkiye ekonomisinin büyümede yakaladığı ivme, iç  talepte gösterdiği performans bu indirimlerin devamını gerekli kılmıyor."  değerlendirmesinde bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.