Devletten doktorlara hacamat eğitimi

Devletten doktorlara hacamat eğitimi
Bir kamu hastanesinde isteyen doktor, eczacı ve diş hekimlerine geleneksel tıp eğitimi veriliyor. 40 saatte hacamat, sülük tedavisi öğrenmenin ücreti, eğitim türüne göre değişiyor.

Hacamat ve sülük tedavisi gibi geleneksel tedavi yöntemleri günümüzde az sayıda kamuhastanesinde modern yöntemlerle birlikte uygulanıyor. Uygulamayla, hijyenik olmayan ortamlarda ehil olmayan kişilere tedavi olmak yerine sertifikalı hekimlerce uygulanan merkezleri seçmek hem risklerden koruyor hem de sağlık kazandırıyor.

Tüm yöntemleri öğretiyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Dr Kanat Tayfun, hastanelerinde isteyen doktor, eczacı ve diş hekimlerine “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanında belirlenen 15 dalda eğitim verildiğini söylüyor. Böylece hem özel sektörde hem de kamuda görevli doktorlar bir kamu hastanesinde osteopatiden homeopatiye refleksolojiden sülük tedavisine kadar geleneksel tedavi yöntemleri konusunda yetkinlik kazanıyor.

40 saatte kupa terapisi

Teorik ve uygulamalı eğitimler söz konusu hastanenin eğitim ve konferans salonlarında hafta içi ve hafta sonu veriliyor. Akademik çevreden isimlerle özel klinik ve hastanelerde görev yapıp yönetmeliklerce eğitim vermeye yetkin doktor, eczacı ve diş hekimleri, doktorları eğitiyor. En kısa eğitim 40 saatle kupa terapisi. En uzun süren eğitim ise 1000 saatle osteopatinin. Ücret karşılığı verilen eğitimlerin fiyatlandırması ise alınan eğitimin türü, süresi ve kullanılan malzemeye göre değişiklik gösteriyor.

Uygulamaların tıp, eczacılık ve diş hekimliği fakültelerinden mezun olup üstüne geleneksel ve tamamlayıcı tıp eğitimleri alarak sertifikalandırılmış hekimlerce gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Yurtdışında Asya, Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerle işbirliği anlaşmaları ve konuyla ilgili yüksek lisans ve doktora programları ise konunun sadece hasta uygulama boyutuna değil bilime hizmet boyutuna da taşındığını gösteriyor.

Hacamat nasıl yapılır?

Hacamat cam kupa, steril bistüri ve gazlı bez kullanılarak yapılıyor. Hacamat vücutta 4 ana bölgeye uygulanabiliyor. Sırtın iki kürek kemiği arası, bel bölgesi, kuyruk sokumu, diz etrafı ve kafa bölgeleri. Dr. Turanşah Tümer, vücuttan pıhtı şeklinde çıkan kirlenmiş kan tamamen bitene kadar hacamat uygulamasına devam edilmesi, kirlenmiş kan bitince, normal akışkanlıkta bir kan çıkması, ya da kan çıkmaması gerektiğini belirtiyor.

HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.