Barzani'nin sözde referandumunda DAEŞ nasıl rol oynadı?

Barzani'nin sözde referandumunda DAEŞ nasıl rol oynadı?
K.Irak'ta yapılan referandumda terör örgütü DAEŞ'in nasıl bir rol oynadığı ile ilgili Taha Dağlı çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

Barzani gayrimeşru referandumunu yaptı. Peki Türkiye’nin uluslararası anlaşmalarla hak sahibi olduğu Türkmen kenti Kerkük, bu gayrimeşru referanduma nasıl dahil edildi?

DAEŞ MUSUL PLANI İÇİN DÜĞMEYE BASTI

DAEŞ terör örgütü 2014 yılının ilk aylarında Bağdat’ın kuzeyindeki sünni üçgeni olarak adlandırılan Tikrit bölgesini işgal etti. O dönem Irak Başbakanı olan Nuri Maliki, bu işgale tepkisiz kaldı.

BİR KAÇ AY SONRA MUSUL’U İŞGAL ETTİLER

DAEŞ teröristleri 11 Haziran 2014’te Irak’ın en büyük ikinci vilayeti olan Musul’a girdi. Musul, merkezi Bağdat hükümetinin denetimindeydi. Ancak Irak askerleriyle polisleri DAEŞ gelince, şehri terk etti. Hatta kaçarken askeri araçlarını, silahlarını ve hatta kamuflajlarını bile geride bıraktı. Musul’un bir gecede DAEŞ’e teslim edilmesine Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin göz yumduğu ve güvenlik güçlerine “çekilin” talimatı verdiği ortaya çıktı.

BİR GÜN SONRA PEŞMERGE KERKÜK’E GİRDİ

Musul 11 Haziran’da işgal edilince, Kuzey Irak peşmergesi bir gün sonra 12 Haziran 2014’te Kerkük’e girdi. Kerkük de o güne kadar tıpkı Musul gibi Irak merkezi hükümetinin kontrolündeydi. Ancak Musul’dan çekilen Bağdat askeriyle polisi, Kerkük’ten de çekildi.

MUSUL VE KERKÜK TARTIŞMALI BÖLGELERDİ

Irak 2003’te ABD tarafından işgal edilip, Saddam devrildikten sonra ABD’nin Irak’a atadığı vali Paul Bremer yeni bir anayasa hazırladı. O anayasanın 140. Maddesi bazı Türkmen şehirlerini tartışmalı bölge olarak belirledi. Statü verilmeyen tartışmalı bölgelerin başında da Musul ve Kerkük geliyordu. 2014’te kadar yerel yönetim olarak Bağdat’ın elinde olan Musul ile Kerkük, 2014’te 11 Haziran ve 12 Haziran günlerinde yani sadece 48 saat içerisinde tahliye edildi. Musul’daki boşluğu DAEŞ, Kerkük’teki boşluğu ise peşmerge doldurdu.

TÜRKMEN KENTİ KERKÜK’TE DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLDİ

Kerkük 3 yıldır Bağdat’ın kontrolünden çıkmış durumda ve peşmergenin denetiminde. Zaten yıllardır buradaki Türkmenlere yönelik sürgün politikası, 2014 sonrası iyice hızlandırıldı. Tapu dairelerindeki kayıtlar el değiştirildi.

PKK DA KERKÜK’TE YAPILANDI

Peşmerge 2014 Haziran’ından itibaren Kerkük’ü Kürt şehri ilan etti. Ancak İran’ın da gözü burada oldu. İran, Irak ordusuna monte ettiği Haşdi Şabi militanlarını Kerkük’e yönlendirdi. 3 yıllık süreçte PKK teröristleri de Kerkük’te yapılanma fırsatı buldu.

MUSUL OPERASYONU VE KERKÜK

16 Ekim 2016’da Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonu başladı. Operasyonun başında ABD vardı, PKK teröristleri, Haşdi Şabi militanları, Barzani’nin peşmergesi ve Talabani’nin peşmergesi dahil Musul’daki Arap ve Türkmen nüfus yani Musul’un yerel unsurları hariç herkese Musul operasyonunda görev verildi.

OPERASYONDAN 2 GÜN SONRA PKK KERKÜK’TE SİLAH KULLANDI

Musul operasyonu başladıktan 2 gün sonra DAEŞ teröristleri Kerkük’e yöneldi. DAEŞ’in Kerkük’e yönelik hamlesi DAEŞ bahanesiyle PKK teröristlerinin silah kullanmasının önünü açtı. Kerkük’te 3 gün boyunca PKK’lı teröristler, DAEŞ şovu yaptı.

MUSUL OPERASYONU BİTTİ REFERANDUM SÜRECİ BAŞLADI

Ekim 2016’da başlayan Musul operasyonu, Mayıs 2017’de sona yaklaştığında Barzani, referandum açıklaması yaptı. Hemen sonraki süreçte te Kerkük’ü de referandum haritasına dahil etti.

IRAK BUGÜN KARŞI ÇIKSA DA GÜNAHI ÇOK

Irak hükümeti gayrimeşru referanduma karşı çıkıyor. Ancak şu unutulmamalı ki Barzani’nin Kerkük’e sahiplenmesinde en büyük pay ABD ve DAEŞ terör örgütünündür. DAEŞ bahanesi ve Irak hükümetinin Kerkük’ten çekilmesi Barzani tarafından fırsata çevrilmiştir.

DAEŞ IRAK’A GİRMESEYDİ BU PLAN İŞLEMEYECEKTİ

Bugün Irak’ın kuzeyinde tartışmalı bölgelerin paylaşımı söz konusu. Burada da Musul ile Kerkük ön plana çıkıyor. Aslında son 3 yılda yaşananları şöyle özetleyebiliriz.
DAEŞ denilen taşeron bir terör örgütü bir anda bu iki şehre birden saldırıyor, ardından Bağdat ikisinden de çekiliyor. Peşmerge Kerkük’e yerleşiyor, Musul ise operasyonla alınıp, şu an için ABD tarafından pay edilmeyi bekliyor.

TÜRKİYE BU KİRLİ PLANIN FARKINDA VE ONA GÖRE POZİSYON ALDI

Türkiye, Suriye’de 2011’de başlayan şiddet sürecinde bir takım hatalar yaptı. Suriye’de bir yıl sonrasını kimse öngöremiyordu. 2015’ten itibaren Suriye politikası bir rayına oturtuldu. Irak’ta ise Suriye’deki tecrübeler devreye girdi. BugünIrak’ta kim hangi planı yaparsa yapsın Türkiye’nin de karşı hamlesi vardır. Unutmamalı ki 2015 ve 2016’da ABD ağzıyla yapılan tüm baskılara rağmen Türk askeri Başika’dan çekilmedi, bu senaryonun hayata geçirildiği andan itibaren Türkiye, Irak sınırında ve sahada aktif durumda.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.