Ortak noktaları: Türkiye! Kapıyı yüzüne kattılar

Ortak noktaları: Türkiye! Kapıyı yüzüne kattılar
Türkiye ve Erdoğan düşmanlığı ile seçime giden Almanya, aynı politikayı uygulayan ve seçim sonrası koalisyon kuramayan Hollanda'nın kaderini yaşayabilir.

Seçimlerden galip olarak ayrılan Merkel'in yeni dönemde işi çok zor. Bir yandan AfD'ye kayan oylar, diğer yandan AB politikaları... Ancak Merkel'in ilk sorunu koalisyonu kurmak. SPD kapıyı kapattı, FDP hâlâ Yeşillerle ortaklığa karşı

Avrupa, ABD Başkanı’nın belirlenmesi, Fransaseçimlerinin de geride kalmasının ardından, 24 Eylül’deki Almanya seçimlerine kilitlenmişti. Beklenti, Angela Merkel’in seçimi sorunsuz bir şekilde kazanması yönündeydi. Ancak son 3 aydan bu yana Merkel’in aşırı sağcı Afd partisinin yükselişini durdurmak adına Sosyal Demokratların siyasi taktiklerine ayak uydurması, sandıklardan beklediği sonuçları alamamasına neden oldu. Gelinen noktada hem kendi partisinde hem de Almanya’da zayıflamış olan Merkel’i, zorlu bir 4 yıl bekliyor.

Yaklaşık 1 milyon oyu Afd lehine kaybeden Merkel, bu oyları geri kazanmak için hayli çaba harcayacak. Bununla birlikte Merkel, parti içinde de zor bir konumda olacak. Zira Hristiyan Demokrat (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) şahinleri, şimdiden partinin daha muhafazakar bir çizgiye gelmesi gerektiğini dillendirmeye başladı bile.

KOALİSYON DURUMU

Öte yandan Merkel’in koalisyon ihtimallerine de bakmak gerek. Nitekim muhtemel koalisyon ortaklarından Liberal Demokrat Parti (FDP) ile CDU/CSU’un bazı politikaları ve siyasi vaatleri örtüşüyor. Vergi indirimi konusunda ortak görüşe sahip CDU ve FDP, mülteciler ve yabancılar konusundaysa sadece ton farkıyla ayrışıyor. Yeşiller ise 12 yıldan bu yana iktidardan mahrum kaldıkları için koalisyona katılma fikrine sıcak bakıyor. Yeşillerin çevre konusundaki hassasiyetine Merkel’in göz kırpması bekleniyor. 

Parti içindeki sağa doğru yönelim, iç politikada koalisyon ortaklarıyla kontrollü bir şekilde engellenebilse bile, ortakların hiçbiri, Almanya’nin ali menfaatleri için koalisyon protokolünü bozmaya razı olmaz. Prensiplerde yabancı düşmanlığına veya aşırı sağcıların eylemlerini anımsatacak bir siyasetten uzak durulacağı da kesin. Yani ne FDP, ne de Yeşiller veya CDU/CSU, Afd’nin siyasi kulvarına girebilecek politikalara imza atabilir. 

Peki, Almanya’nın Avrupa Birliği politikalarında bir değişim olur mu? Açıkçası, Merkel’in AB politikaları konusunda, muhtemel koalisyon ortaklarından çatlak bir ses gelmesi beklenmiyor. Ancak Almanya’nın, bundan böyle mültecilere hoşgörü politikasından geri adım atması beklenebilir. Ayrıca Merkel’in, Brexit konusunda da daha sert ve Almanya’nın çıkarlarını bire bir koruyan tutum sergilemesi de beklentiler arasında. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın düşük faizli mali esneklik politikasının Alman emeklilerine verdiği zararın bilincinde olan Merkel’in, bu konuda da tavır değişikliğine gitmesi bekleniyor. 

ZAMAN GÖSTERECEK

Bu arada şunu söylemek gerekir ki, 24 Eylül seçimleri, Almanya’daki geleneksel siyasi partiler açısından tarihe geçecek nitelikte. Zira ekonomik büyümenin yarattığı siyasi ivmeden yeterince yararlanamayan bir FDP, "dizel emisyon" skandalından beklediği ölçüde yarar sağlayamayan Yeşiller’in yanı sıra, iktidar yorgunluğundaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), ekonomik kalkınmanın sosyal açıdan paylaşımını sağlayacak yeni politika alternatifleri getiremedi. Alman Hristiyan Demokratların ünlü simalari Konrad Adenauer ile Helmut Kohl gibi şahsiyetlerin yanına isimini altın harflerle yazdırmak isteyen Angela Merkel’in, bu seçimde isimini tarihe yazdıracağı kesin. Ama bu, düz bir tarih mi yoksa altın harflerle mi olacak, işte bunu da zaman gösterecek.

"BİZİ BOŞUNA ARAMASIN"

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, genel seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmaları kapsamında Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile görüşme yolları arayacağını söyledi. Seçmenden açık bir şekilde hükümeti kurma görevini aldıklarını ve mecliste en güçlü grubu oluşturacaklarını ifade eden Merkel, hükümet arayışlarıyla ilgili de "Hem FDP, hem Yeşiller ve şunu da ekliyorum hem de SPD ile görüşme yollarını arayacağız" ifadesini kullandı. 

1.3 milyon seçmeni FDP’ye, 1 milyon seçmeni de AfD’ye kaybettiklerine işaret eden Merkel, AfD’ye giden seçmeni iyi politika yaparak ve sorunları çözerek geri kazanmaya çalışacaklarını kaydetti.

SPD Genel Başkanı Martin Schulz, partisinin CDU/CSU ile koalisyon hükümeti kurmayacağını tekrarladı. Schulz, Şansölye’nin SPD ile görüşmek istediğinin hatırlatılması üzerine, Merkel’in kendisini aramak yerine başkasını arayarak vaktini daha iyi kullanacağını bildirdiğini belirtti.

ÇANTASINI ALIP AFD'Yİ BIRAKTI

Seçim başarısı sonrası AfD içinde kopma oldu. Partinin eş başkanı Frauke Petry, görüş ayrılıkları nedeniyle ayrılacağını ve bağımsız milletvekili olarak görev yapacağını açıkladı. Petry, pazar günü yapılan seçimlerde aday olduğu bölgede parti listesinden değil, doğrudan milletvekili seçilmişti. Petry, "AfD içerisinde politikaların içeriği üzerinde bir anlaşmazlık yaşandığını açıkça ifade etmemiz ve toplumun açık açık tartışılması yönündeki çağrısını göz önüne alarak, bu konuda sessiz kalmamamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. Dün AfD’nin lider kadrosundaki diğer bazı isimlerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Petry, kararını açıkladıktan sonra aniden toplantıyı terk etti.

Frauke Petry, AfD’tan görüş ayrılıkları nedeniyle ayrılacağını ve bağımsız milletvekili olarak görev yapacağını açıkladı.

HOLLANDA ÖRNEĞİ

Seçim döneminde tıpkı Merkel ve Almanya'daki diğer partiler gibi Türkiye karşıtı ırkçı ve nefret söylemleriyle seçime giden Hollanda, seçim sonrası büyük kriz yaşıyor. Türk bakanları hukuksuz bir şekilde susturma yolunu seçen Hollanda, yaklaşık 200 gündür hükümet kuramıyor. Almanya'da da seçim sonuçlarının ardından yapılan açıklamaları göz önüne aldığımız zaman, Merkel ve Almanya'da bu süreci yaşayabilir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BUGÜN YAPTIĞI KONUŞMADA BU KONUYA DEĞİNDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da, 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada bu konuya değindi. Erdoğan, "Almanya'da bir seçim oldu bizde de referandum oldu. Referandum sürecinde Türkiye'ye nasıl saldırdıklarını gördünüz. Kendi seçimlerinde bize saldırıyorlar. Ne oldu şimdi hükümet kuramayacaklar bak göreceksiniz. Bu da en az birkaç aylarını alır. Hollanda saldırdı saldırdı hala hükümet kuramıyor. Niye? Dürüst siyaset politika bu çok önemli'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.