MGK toplantısında 2 kritik karar

MGK toplantısında 2 kritik karar
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL'in uzatıldığını ve Türk hava sahasının Kuzey Irak'a kapatıldığını açıkladı.

Milli Güvenlik kurulunda alınan tavsiye kararlarının değerlendirilmesi üzerine Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ Türk hava sahasının Kuzey Irak'a kapatıldığını ve OHAL'in  3 ay daha uzatıldığını açıkladı.

İşte Bozdağ'ın konuşmasından satır başları:

KUZEY IRAK'A HAVA SAHASI KAPATILDI

Kuzey Irak'a yönelik olarak Türk hava sahası kapatılmıştır. MGK'da alınan tavsiye kararı doğrultusunda hiçbir uçak IKBY'deki alanlara uçamayacaktır. İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Bağdat'a devri konusunda da Bakanlar Kurulumuz çalışma kararı almıştır. 

OHAL'İN 3 AY DAHA UZATILMASI KARARI ALINDI

Süresi dolmak üzere olan OHAL'in uzatılmaması hususunu değerlendirdi ve OHAL'in 3 ay daha uzatılması hususunu Bakanlar Kurulu'na tavsiye etti. Toplanan Bakanlar Kurulu, FETÖ, PDY, PKK, KCK, DEAŞ ile etkin mücadele için, hızlı karar almak için, OHAL'i gerekli kılan şartların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak maksadıyla alınan tedbirlerin devamını temini için OHAL'in 3 ay daha uzatılmasını karara bağlamıştır. Karar TBMM Başkanlığı'na gönderilmiştir. 

IRAK ORDUSUNUN KERKÜK OPERASYONU

Kerkük kadim bir Türkmen kenti. Irak ve Türkiye Kerkük'ün statüsünün korunması konusunda bugüne kadar işbirliği içinde oldular. Kuzey Irak'ın yaptığı gayrımeşru olan referandumdan sonra bölgede büyük gerginlikleri ortaya çıktı. Türkiye, Irak bölgesel yönetimini defalarca uyardı. Sonuçlar kendini ağır ağır göstermeye başladı. 

Bu sürecin hassasiyetle yürütülmesi gerektiğine de inanıyoruz. Kerkük'ün demografik yapısının korunmasının son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyoruz. PKK teröristlerine alan açıldığı haberleri Türkiye'yi son derece rahatsız etmiştir. Türkiye, Irak'ın egemenlik haklarının korunmasına büyük önem vermektedir. Irak hükümetinin Kerkük'e dönük adımı aslında geç kalan bir adımdır. Bu saldırıyı defetmek üzere olan adımı elbette önemsiyoruz. 

VİZE KRİZİ

Türkiye ve ABD ilişkileri çok güçlü sınamalardan geçti. Hiçbir dönemde vize krizi gibi bir hadise ile karşı karşıya gelmedik. Geçmite de biz sınamalardan geçtik. 1 Mart tezkeresi, başka olayları da yaşadık. Son dönemlerde böyle bir karar çıktı. Ankara'nın (ABD Büyükelçiliği) Washington'u doğru bilgilendirmediği gibi bir kanaat bizde var. Doğru bilgilendirmiş olsalardı böyle bir karar alınmazdı. Heyet bugün Türkiye'ye geldi. Yarın Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlarının müsteşar yardımcıları ile bir araya gelip değerlendirme yapacaklardır. Umarız ki yarın ya da yakında bu mesele olumlu şekilde çözüme kavuşur.

BAŞİKA'DAKİ TÜRK ASKERİ VARLIĞI

Başika'da Türk askerinin varlık nedeni Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit etmek değil. Türk askeri orada işgal maksadıyla bulunmuyor. DEAŞ'la mücadele kapsamında Türk askeri Başika'dadır. Biz Türkiye olarak bütün iyi niyetimizi ortaya koyuyor ve burada Irak'ın aleyhine Türk askerinin bulunmadığını ifade ettik. Başbakanımızın ziyaretinin iptali Başika ile ilgili değildir. Bu ertelenmiştir, iptal değildir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.