Başbakan Yıldırım'dan BM'ye sert eleştiriler

Başbakan Yıldırım'dan BM'ye sert eleştiriler
Başbakan Binali Yıldırım, TRT World Forum açılış oturumunda BM'nin daimi üyelerini eleştirerek, BM'nin reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Conrad Otel'de "TRT World Forum"un açılış oturumunda önemli açıklamalarda bulundu. Küresel terör tehdidine dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, "BMGK'nın 5 biraderi var. Bu 5 birader birilerinden taraf oluyor. Dolayısıyla sorunlar çözülmüyor, sorunların torunlara havalesi devam ediyor. Böyle bir yere varamayız. Onun için Cumhurbaşkanımız ısrarla BMGK değişmeli, reforma tabi tutulmalıdır. Artık şartlar 1948'deki şartlar değildir" dedi.


İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları

Çağımızda ne yazık ki küresel barış ve istikrar günden güne geriye gidiyor. Dünyada radikalleşme ve yabancı düşmanlığı özellikle gelişmiş ülkelerde artıyor. Radikal ideolojiyi besleyen eğilimlere fırsat vermemeliyiz. Türkiye küresel barışı temin etmek adına önemli adımlar atıyor. Suriye'den Arakan'a Filistin'den Somali'ye herkesin yardımına Türkiye koşuyor.

SURİYE'DEKİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Şu anda ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı var. Türkiye Suriye'deki sorunun çözümü için her türlü gayreti gösteriyor. Barışın tesisi için Rusya, İran ve Türkiye olarak Astana sürecini başlatmış bulunuyoruz. Girişimlerimizi BM şemsiyesinde Cenevre sürecine de taşımış bulunmaktayız. Son olarak İdlib'in güvenliğinin sağlanması, çatışmaların sonlandırılması için biz, Rusya ve İran'dan oluşan güvenlik çemberi oluşturma çabalarına başladık. 

KUZEY IRAK'TAKİ REFERANDUM

Irak konusunda da tutumumuz gayet açık ve nettir. Irak'ın toprak bütünlüğü için kararlılığımızı sürdürüyoruz  Kuzey Irak'ta yasadışı bir referandum gerçekleştirildi. Irak hükümetinin attığı adımları destekliyoruz  Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının devir sürecini başlattık. Musul ve Kerkük'te, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin baskı ile, oldubitti ile değiştirdiği demografik yapıyı, bölgenin tarihine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. 

DAEŞ'E AĞIR DARBE

Terör insanlığın baş belasıdır. Terör lanetlenmelidir, üzerine şiddetle gidilmelidir. Fırat Kalkanı ile Suriyeli kardeşlerimizin dönüp yerleşmesini sağladık. Fırat Kalkanı Harekatı ile 3600 üzerinde DEAŞ terör örgütü mensubunu etkisiz hale getirdik. Hiçbir ülke Türkiye'nin gösterdiği başarıyı tek başına gösterememektedir. 4500 DEAŞ terör örgütü elemanını tutukladık. 50 binden fazla yabancı savaşçının ülkemiz üzerinden bölgeye geçmesine engel olduk. 

BM'YE SERT ELEŞTİRİLER

BM'nin 5 biraderi var. Bunlardan biri birilerine taraf oluyor ve tüm çözümün önünü tıkıyor. Dolayısıyla sorunlar çözülmüyor. Sorunları torunlara devrederek güvenli bir dünya kuramayız.Böyle bir yere varamayız. Onun için Cumhurbaşkanımız ısrarla BMGK değişmeli, reforma tabi tutulmalıdır. Artık şartlar 1948'deki şartlar değildir

Terörle mücadele konusunda dost ve müttefik ülkelerden beklentimiz samimiyet.  Biz Avrupa'yı yönelen mülteci akınını engellemek için her türlü önlemi alıyoruz. Bu yaptığımız fedakarlıklar uluslararası medyada gerekli takdiri görmüyor. Ülkemizdeki sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığımız masraf 30 milyar doları geçti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.