Barzani kaybetti ama yeni tehlike yolda!

Barzani kaybetti ama yeni tehlike yolda!
Irak ordu birlikleri ile İran yanlısı Haşd-i Şabi güçleri Kerkük kentini Peşmerge’den aldı. Fakat şimdi bölge için yeni bir tehlike söz konusu...

IKBY yönetimi tarihi Türkmen ilini Kürt kenti yapmaya kalkışmıştı. Bunun üzerine Ciddi bir askeri gücü olmadığı bilinen Irak ordusu, İran destekli Haşdi Şabi güçlerini kullanarak kentin her mahallesine girdi. 

Kerkük ve Musul'daki Haşdi Şabi varlığı bölgede yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtler için yeni bir tehdit olarak algılanıyor.

HAŞDİ ŞABİ'YE YASAL STATÜ KAZANDIRMIŞLARDI

Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye Kasım 2016'da Irak parlamentosundan geçirilen yasayla kolluk gücü yetkisi verilerek, resmi ordu ve polis güçleriyle aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanınmıştı.

İRAN ETKİSİ

Öte yandan Haşdi Şabi içerisinde yer alan grupların, askeri mühimmat ve lojistik açıdan İran tarafından desteklendiği açık. Haşdi Şabi ile birlikte İran’ın Irak’taki etkisinin de hissedilir derecede arttığı görülüyor. 

TÜRKİYE'Yİ BİLE TEHDİT ETMİŞLERDİ

Haşdi Şabi içerisindeki bazı milis grupların Türkiye’ye yönelik olumsuz (yer yer tehditkar) tavırlar içinde oldukları da dikkat çekiyor. Özellikle Başika krizinden sonra, Haşdi Şabi'ye bağlı bazı milis grupların liderleri, Türkiye’yi tehdit eder boyutta açıklamalar yapmıştı.

BÖLGE İÇİN YENİ TEHLİKE

Bölgede İran destekli ve PKK eksenli bir silahlı grubun varlığının güçlendirilmesi yeni bir tehlike olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.