Türkiye'de bir ilk! Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmıyor

Türkiye'de bir ilk! Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmıyor
Temel pilotaj eğitimini tamamlayarak mezun olanların arasında Türkiye'nin ilk kadın İHA pilotu da vardı. Güvenlik nedeniyle kadın pilotun ismi açıklanmıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığının 36. kuruluş  yıl dönümü ve 31 personelin temel pilotaj eğitimini tamamlayarak mezun olmaları nedeniyle Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı  Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mezun olan pilotların  yabancı üretim hava araçları yanı sıra yerli olarak üretilen araçları da  kullanacağını söyledi. Türkiye'nin yaptığı yerli projeleri itibarsızlaştırmaya  çalışan bir kesim olduğunun altını çizen Soylu, "Öyle stratejik bir akılla  hareket ediyorlar ki eğer proje teknik anlamda başarılı oluyorsa bu sefer ikinci  aşamaya geçiyorlar. Onun kullanımını itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar." diye  konuştu.

İnsansız hava araçlarının sivil ölümlere neden olduğu iddiasını ortaya  atanların da aynı mantıkta olduğunu ifade eden Soylu,  şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde hepimiz şahit olduk, insansız hava araçlarının  sivil ölümlere neden olduğu iddiasıyla ortaya çıktılar. Ve şu anda, kendi basın  yayın organlarında sürekli olarak  benzer iddiaları gündeme getirmeye  çalışıyorlar. Dağda başaramadıklarını medyada yapmaya çalışıyorlar. Bütün  iddialarını delillerle resmi raporlarla çürütmemize rağmen dedikodularını devam  ettiriyorlar. Ciddi şekilde rahatsızlar çünkü İHA ve İKU'lar, şu anda terörle  mücadelemizde çok büyük bir avantaj sağlıyor. Burunlarını çıkaramıyorlar."

HAVA ARAÇLARI 324 TERÖRİSTİ ETKİSİZ HALE GETİRDİ

İnsansız hava araçlarının uçuş saatlerine ilişkin bilgileri de  paylaşan Soylu, "2017 başında aylık 272 olan uçuş saatlerini 2 bin 482 saate  çıkardık. Yılbaşından bugüne kadar toplam 12 bin 487 saat uçuş gerçekleştirdik.  2017 yılı öncesi  21 yer veri terminali ile yüzde 16 kapsama alanına sahiptik,  bugün 58 terminal ile yüzde 50 kapsama alanına sahibiz." dedi.

Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığına SİHA, İHA ve İKU  (insanlı keşif uçağı) alım süreçlerinin devam ettiğini anlatan Soylu, personel  sayısının yılbaşında jandarmada sıfır, emniyette ise 65 olduğunu, ancak bu  sayısının şu anda jandarmada 258, emniyette ise 71 olmak üzere toplam 329'a  yükseldiğini kaydetti.

Asayiş ve diğer operasyonel faaliyetlerde 999 mini İHA ve "drone"un  kullanıldığını belirten Soylu, 2 bin 411 adet daha alım planladıklarını dile  getirdi.

Hava araçlarıyla yılbaşından itibaren yapılan operasyonlarda 59'u SİHA  tarafından olmak üzere toplam 324 teröristin ölü olarak ele geçirildiğini anlatan  Soylu, 133 sığınak ve barınağın imha edildiğini ve bu operasyonlarda tek bir  şehidin bile verilmediğini vurguladı.

Soylu, "Helikopterle uçakla insansız hava araçlarıyla bir şekilde hava  hakimiyetini en iyi şekilde kullandığınız müddetçe bu mücadelede önde oluyoruz.  Türkiye bu gerçeği yeni keşfetmemiştir. Evet, belki buna ilişkin bir maliyet  oluşacaktır. Ama esaret, en büyük maliyettir ve biz buna katlanamayız." diye  konuştu.

"SİZLERDEN BEKLENTİMİZ BİLİNİZ Kİ ÇOK YÜKSEKTİR"

Mezun olan pilotlar ve ailelerine de seslenen İçişleri Bakanı Süleyman  Soylu, genç pilotların Türkiye'nin iddialı olduğu ve  atılım yapmak istediği bir  sahada görevlendirilmek üzere eğitim aldığını

belirterek, "Çok teknik, vasıflı  bir personel olarak göreve başlayacaksınız. Sizlerden beklentimiz, biliniz ki çok  yüksektir." dedi.

Soylu ailelerin de evlatlarıyla gurur duymaları gerektiğinin altını  çizdi.

"DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN 5 PİLOT KALDI"

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ise Havacılık Daire Başkanlığından  20'si helikopter pilotu, 4'ü uçak, 7'si ise İHA olmak üzere 31 pilotun  eğitimlerini tamamlayıp, brövelerini almaya hak kazandığını söyledi.

Havacılık Daire Başkanlığının kurulmasıyla vatandaşın güvenliğini  sağlama noktasında yeni bir boyut geliştirildiğini, önleyici hizmetlerde  caydırıcı bir güç oluştuğunu ve  hava araçlarında yer alan görüntü alma, gece  aydınlatma sistemleriyle suç ve suçluların tespit ve takibinin kolaylaştığını  belirten Altınok, bu durumun  suçluların en kısa sürede adalete teslim edilmesine  büyük katkı sağladığını ifade etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanı Uygar Elmastaş ise  darbe teşebbüsünden sonra kendisi dahil görev yapabilecek 5 pilotun kaldığını,  daha sonra  eğitimlerini tamamlayan 17 pilotun göreve başladığını söyledi.  Elmastaş, Tunceli'de meydana gelen kazada 2'si pilot 3 personelin şehit olduğunu  hatırlattı.

Konuşmaların ardından mezun olan pilotlara bröveleri, İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok tarafından takıldı.

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN İHA PİLOTU

Törende Türkiye'nin ilk kadın İHA pilotu da brövesini aldı. İsmi  güvenlik gerekçesiyle paylaşılmayan kadın İHA pilotu, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, yaklaşık 6 aylık zorlu bir eğitim sonrasında mezun olduğunu  belirterek, gurur duyduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum