Irak'ta hareketli saatler: 60 km kaldı!

Irak'ta hareketli saatler: 60 km kaldı!
Irak ordusu ile Kerkük’ten çekilen peşmerge arasında, Erbil’e 60 kilometre mesafede tank ve top atışıyla çatışma yaşandı.

Irak güçleri ve Haşdi Şabi milisleri ile peşmerge arasında Kerkük-Erbil Karayolu üzerinde dün ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Irak güvenlik güçlerinin Kerkük’ün 45 kilometre kuzeyindeki Altınköprü kasabasında kontrolü sağlamasının ardından peşmergelerin konuşlandığı mevzilere yaklaşmasıyla çatışma başladı.

Gazete Habertürk'ün haberine göre Irak güçleri, peşmerge mevzilerini ağır toplarla vurdu. Peşmerge de ateşe ateşle karşılık verdi. Irak tankları ve toplarının ateşiyle yaralanan peşmergelerin olduğu, bazı araçların yandığı görüldü. Erbil’den yola çıkan ve ağır silah taşıyan askeri konvoy, temas hattına doğru ilerledi. Irak ordusu ile Erbil arasında 60 kilometre kalırken, bölgede gerginliğin had safhaya ulaştığı, her iki taraftan da onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtildi.

‘ALMAN FÜZESİ KULLANILDI’ İDDİASI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yapılan açıklamada, çatışmalara İran topçularının da karıştığı iddia edildi. Açıklamada, “İran topçu birliği ve Haşdi Şabi milisleri, Irak’ın verdiği ABD yapımı silahlarla Altınköprü mevkiinde peşmerge mevzilerini sabah saat 08.00’den itibaren bombalamaya başladı” ifadesi kullanıldı. Irak Savunma Bakanlığı da peşmergeyi “Almanya’nın eğitim amaçlı verdiği füzeleri hükümet güçlerine karşı kullanmakla” suçladı. Açıklamada, “Peşmerge, silahın sadece teröre karşı kullanılmasını gerektiren anlaşmalara aykırı davranmıştır” denildi.

İBADİ’DEN, ‘ERBİL’E GİRMEME’ TALİMATI

Kerkük-Erbil hattında sıcak saatler yaşanırken, Irak bölgesel medyası Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Iraklı güçlere “Erbil ili sınırlarına girmeme” talimatını verdiğini ileri sürüldü. Erbil kentinin merkezinde ise dün ABD’ye karşı öfke vardı. Erbil’deki ABD Konsolosluğu önünde toplanan bir grup, ABD’nin Iraklı güçleri durdurmasını istedi. “Irak güçlerinin kente ilerleyeceği” iddiası üzerine ellerine silah alan bazı gruplar, Erbil-Kerkük Karayolu’na akın etti. Peşmerge ise silahlı sivillerin çatışma bölgesine girmesine izin vermedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.