Eskişehir Barosu’na “FETÖ’cü avukatları kollama” eleştirisi

Eskişehir Barosu’na “FETÖ’cü avukatları kollama” eleştirisi
Eskişehir’de bazı avukatların FETÖ üyeliğinden 7.5 yıl hapse mahkum olmuş olmalarına rağmen avukatlık yapmaya devam edebilmeleri şaşkınlıkla karşılanıyor.

Eskişehir Barosu, FETÖ üyeliğinden yargılanarak mahkum olan avukatlardan bir kısmını meslekten çıkarmayarak koruma altına almakla eleştiriliyor. Bu avukatların FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası almış olmalarına rağmen, Baro tarafından meslekten çıkarılmadıkları için avukatlık yapmaya devam edebildikleri belirtiliyor.

Eskişehir’de 12 avukat hakkında FETÖ terör örgütü üyeliğinden dava açılmış, 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama geçtiğimiz Temmuz ayında sonuçlanmıştı. Dava sonucunda mahkeme sanık avukatlara FETÖ üyeliğinden 3 yıl 9 ay ile 12 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları vermişti.

KANUN NE DİYOR?

Avukatlık Kanunu’na göre, “Hakkında meslekten çıkarma cezasını gerektirebilecek mahiyette bir işten dolayı kovuşturma yapılmakta olan avukat, disiplin kurulu kararıyla, tedbir mahiyetinde işten yasaklanabilir.” (153/1)

Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri ile mesleki yönetmeliklere göre de, terör örgütü gibi ağır bir suçtan hapse mahkum olmuş bir avukat hakkında ivedilikle “tedbiren meslekten yasaklama” işlemi yapılması gerekiyor.

“BAZILARI KORUMAYA ALINDI”

Habervaktim’in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Eskişehir Barosu, terör örgütü üyeliği (FETÖ) gibi ağır bir suçtan soruşturma ve kovuşturma geçirerek hapse mahkum olan 12 avukattan bir kısmı için ilgili kanun ve yönetmeliklerin gereğini yerine getirirken, bir kısmı için ağırdan alıyor; hatta iddialara göre “bir kısım avukatı koruma altına almış durumda.”

Eskişehir Barosu’nun ilgili yasa hükümlerinin gereğini, FETÖ’den hapse mahkum olmuş 12 avukattan 9’u için yerine getirirken, 3 avukat hakkında halen bir karar almamış olması “kayırma” olarak değerlendiriliyor. 

MAHKUM OLMUŞLAR AMA HALEN AVUKATLIK YAPABİLİYORLAR

Bu 3 avukatın FETÖ üyeliğinden 7.5 yıla kadar hapis cezaları almış olmalarına rağmen, yargılama süreçlerinde olduğu gibi temyiz süreçlerinin de tutuksuz devam ediyor olması ayrıca dikkat çekiyor.

Eskişehir’de FETÖ üyeliğinden hapse mahkum edilmiş avukatlardan bu 3’ünün, Baro tarafından da “tedbiren meslekten yasaklanmadıkları” için bugün halen avukatlık yapabildikleri belirtiliyor.

Eskişehir Barosu’nun bu tavrı ile yasaları ihlal etmekle birlikte, FETÖ soruşturmaları ile davalarının sulandırılması ve toplum arasında FETÖ propagandalarının zemin bulmasına hizmet ettiği eleştirileri yapılıyor. 

Baro’nun ilgili kanun ve yönetmeliklerin gereğini FETÖ’den mahkum olmuş tüm avukatlar için ivedilikle yerine getirmesi bekleniyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.