Binlercesi iade edildi! Devlete para yağdı

Binlercesi iade edildi! Devlete para yağdı
Kamu davalarına konu olması sebebiyle el konulan 42 bin ithal araçtan eylül sonu itibarıyla 5673'ü sahiplerine iade edilerek, 75,4 milyon liralık tahsilat gerçekleştirildi.

AA muhabirinin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edindiği  bilgiye göre, el konulan ithal araçlarla ilgili sorunu çözmek amacıyla önce 12  Nisan'da "Gümrük Kanunu'na Göre Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Kararı Verilen Kara  Taşıtlarının Sahiplerine İadesi Hakkında Yönetmelik" çıkarıldı. Yönetmelik  kapsamında yapılan başvurularla eylül sonuna kadar bin 528 araç sahiplerine iade  edildi. Bu araçlardan yapılan tahsilat tutarı 25 milyon 302 bin 401 lirayı buldu.

Vatandaşların mağduriyetini gidermek için 9 Mayıs'ta da "Kaçakçılıkla  Mücadele Kanunu'na Göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El Konulan  Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında  Yönetmelik" Resmi gazete'de yayımlandı. Yönetmelik çerçevesinde eylül sonuna  kadar 4 bin 145 aracın iadesi gerçekleştirildi. Bu araç sahiplerinden toplam 50  milyon 116 bin 819 lira tahsil edildi.

Böylece iki düzenleme kapsamında eylül sonuna kadar toplam 5 bin 673  araç iade edilerek, 75 milyon 419 bin 220 lira tahsilat yapıldı.

"SÜRE UZATILMALI"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı  Aydın Erkoç, yönetmelikler yayımlandıktan sonra mağdur araç sahiplerine 31  Temmuz'a kadar başvuru süresi verildiğini, kısıtlı zaman nedeniyle mağdurların  büyük kısmının düzenlemelerden yararlanamadığını belirtti.

Mağdur araç sahiplerinin süre uzatımı istediklerine değinen Erkoç,  "Mecliste görüşmeleri süren torba yasa tasarısına süre uzatımına ilişkin bir  madde konulursa sorun çözülmüş olur." dedi.

Erkoç, verilen sürenin çoğunun yazışmalarla geçtiğini savunarak,  şunları kaydetti:

"Maalesef verilen kısa sürede başvuru sayısı bu kadar olabildi.  Vatandaşlarımızın çoğu bundan faydalanmak istedi ancak zaman yetmediği için  faydalanamadı. Burada vatandaşın kabahati yok, süre uzatımı istiyoruz. Süre  uzatılırsa diğer araçlar için yapılacak başvurulardan 1 milyar liraya kadar  tahsilat yapılabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.