'İnsanlık tarihini yeniden yazabilir!'

'İnsanlık tarihini yeniden yazabilir!'
Almanya'daki bilim insanları, insanlık tarihini değiştirecek nitelikte bir keşif yaptı.

Geçtiğimiz sene yapılan ancak henüz açıklanan bir keşfe göre, bilinen en eski insan iskeletinden yaklaşık 4-5 milyon daha eski insan dişleri bulundu.

Independent’ta ve National Geographic’te yer alan habere göre, bir paleontolog ekibi,Almanya’nın Eppelsheim kasabası yakınlarındaki eski, kurutulmuş bir Ren nehri yatağında çakıl ve kumları eşelerken 9.7 milyon yıllık fosilleşmiş diş kalıntılarını keşfetti.

Buluntunun bulunduğu bölge yaklaşık 200 yıldır fosil avcıları için cazibe merkezi olma özelliği taşıyor. Eppelsheim’da 1820’lerde bulunan fosilleşmiş bir kalça kemiği, paleontoloji ve paleoantropoloji alanlarının başlamasına yardımcı olmuştu ve maalesef buradan bulunan fosillerin birçoğu 2. Dünya Savaşı sırasında kaybedildi ve o zamandan beri yeni örnekler bulunamadı.

--3148920.jpeg

Dişleri tetkik eden araştırmacılara göre, bu hafta açıklanan iki diş, Eppelsheim’dan 80 yıl sonra türünün ilk yeni fosilleri olma özelliği de taşıyor.

Çok ses getiren keşif, iki karamel renkli fosil dişin bir tanesi bir köpek, bir diğeri üst azı dişi olarak olarak tanımlanırken – 9-10 milyon yıl önce yaşayan bir primata ait olduğu belirtiliyor.

Özellikle garip bir şekilde büzülen köpek dişinin, Etiyopya’da bulunan ve soyu tükenmiş primatlardan oluşan 3,2 milyon yıllık iskelet olan “Lucy” ile tanınan Australopithecus afarensis türüne ve nesli tükenmekte olan olan Ardipithecus ramidus’ ait dişlere benzese de daha önce Avrupa’da ve Asya’da keşfedilen başka türlerinkilere benzemiyorlar.
 
1974’te Lucy’nin keşfi, o zamana kadar oluşan insanlık gelişiminin çizelgesini değiştirmişti. BBC’nin yayınladığı bir rapora göre, bize insanlarla ilk primatlar arasındaki bağlantıyı gösterdi. Pelvisinin şekli ve konumu tamamen dik bir yürüyüşü yansıttı. Lucy’nin diz ve ayak bileği de korunması, iki ayak üstünde yürümeyi yansıtması açısından önem arzediyordu.

Rapora göre, Lucy’nin keşfi, yürüyüşün insanlık gelişimini ileriye götüren anahtar roldeki seçici baskılardan biri olduğunu kuvvetlendirdi. İnsanlara yakın ilk tür olan “Homininler” maymunlardan daha uzak adımlar atmak için daha büyük beyinlere ihtiyaç duymadı.

Almanya’daki keşifle ilgili en ilginç durum ise dişlerin daha önce hem Avrupa’da hem de Asya’da keşfedilen başka türlerin dişlerine benzememesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.