Japonya'da yaşayan Türk yaptı! Ondan kaçış yok

Japonya'da yaşayan Türk yaptı! Ondan kaçış yok
Japonya’da yaşayan Çorumlu Sadi Vural’ın geliştirdiği, suçluları bulan ‘yüz tanıma yazılımı’ istihbarat servisleri tarafından kullanılıyor

Çorumlu Sadi Vural, 20 yıldır yaşadığı Japonya’da ‘yüz tanıma sistemi yazılımları’ üzerine çalışıyor. Vural’ın yazılım ve algoritmasını geliştirdiği yüz tanıma cihazı, 2012’den bu yana polis tarafından ‘kimlik doğrulama ve eşkal tespit yazılımı’ adıyla kullanılıyor. İtalya, İspanya, Japonya, Brezilya ve Arjantin’in de aralarında olduğu birçok ülkenin istihbarat servisi de Vural’ın geliştirdiği yüz tanıma sistemlerini kullanıyor.

VURUR YÜZE İFADESİ

Vural’ın Tokyo’da kurduğu ‘ay ışığı’ anlamına gelen bilim merkezinde üretilen yüz tanıma sistemleri aponya, Hongkong, Sri Lanka, Hindistan, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, İngiltere, Meksika gibi 20’yi aşkın ülkenin havalimanlarında polis ve istihbarat tarafından kullanılıyor. Geliştirdiği yüz tanıma sisteminin Türkiye’de sağlık alanında kullanılması için çalışma yapan  ve “Yüz tanıma teknolojisiyle ırk, yaş, cinsiyet, mutluluk düzeyi tespit edilebiliyor” diyen  Vural sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Yazılımını gerçekleştirdiğim cihazlar, Japon Meclisi’nde güvenlik amacıyla kullanılmaya başlandı. Türkiye’deki sağlık kuruluşları için proje düşünüyoruz. Kaçakçılık ve organize suçlar dairesi de 5 yıldır geliştirdiğimiz yüz tanıma sistemini 81 ilde kullanıyor.” 

BAŞARI ORANI YÜZDE 95

Japon eşi Mio Vural ve 2 çocuğu ile Tokyo’da yaşayan Sadi Vural, “Sistemin en düşük maliyeti 10 bin dolar. Tüm İstanbul’un güvenliği ve suçlu tespiti için yüz tanıma sistemi kurulmak istenirse maliyet 10 milyon dolar. Geliştirdiğimiz sistem yüzde 95 başarılı. Tüm parametreler kullanılarak tarama gerçekleştiriliyor. Sistem yüz ifadesinden kişilerin mutlu olup olmadığını da ortaya çıkarıyor. Hollywood’da büyük bir yapım şirketi yüz tanıma cihazından talep etti. Ünlü aktör Tom Cruise bir filmininr çekimi sırasında rol icabı sevgilisine sarıldı. 

Ancak yüz tanıma cihazıyla yapılan ölçümde o an ki mutluluk oranı yüzde 25 olarak ölçüldü. Yönetmen, Tomk Cruise’a başarısız olduğunu söyleyip çekimi yeniledi” dedi. 

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.