SPK Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar

SPK Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar
SPK Başkanı Ertaş, 2016'da şirketlere yaklaşık 350 milyar liralık ihraç izni verildiğini, bu yıl sonu itibarıyla bu tutarın yüzde 50 artışla 500 milyar lirayı geçeceğini söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin açılışında yaptığı  konuşmada, son 10 yıla damgasını vuran küresel krize ilaveten, jeopolitik  belirsizliklerin hem küresel hem de yerel ölçekte gündemdeki yerini almaya devam  ettiğini belirterek, küresel ekonominin güçlü büyüme seviyesine hala  ulaşamadığını söyledi.

Türkiye'nin, mevcut performansıyla 2017 dünya büyüme liginde Çin ve  Hindistan ile birlikte ilk üç sırada yer alacağını tahmin ettiklerini bildiren  Ertaş, 2018-2020 dönemi için hazırlanan Orta Vadeli Program'da da yüzde 5,5'lik  büyüme hedeflendiğini kaydetti.

IMF, Dünya Bankası, OECD ve diğer uluslararası kuruluşların son  dönemde yaptıkları açıklamalarda Türkiye'nin 2017 ve sonrası için büyüme  oranlarını yukarı yönlü revize ettiğini hatırlatan Ertaş, bu açıklamaların  Türkiye'nin hedefine emin adımlarla ilerlendiğinin açık sinyali olduğunu  vurguladı.

OVP'ye değinen Ertaş, yapılan ve yapımı süren havaalanları, köprüler,  hızlı trenler, otoyollar, toplu konut projeleri, enerji ve diğer altyapı  yatırımları ile Türkiye'nin çehresinin değiştiğini ifade etti.

"BIST ENDEKSİ, YÜZDE 35'İN ÜZERİNDE ARTIŞLA EN ÇOK KAZANDIRAN  BORSALAR ARASINDA"

Vahdettin Ertaş, mega projeler ve şirketlerinin performansı için  finansman kaynağının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Finansman  kaynaklarına erişimi kolaylaştırabildiğimiz, çeşitlendirebildiğimiz ölçüde hem  proje maliyetleri aşağıya çekilecek hem de planlanan tarihlerde yatırımların  tamamlanması kolaylaşacaktır." dedi.

Ertaş, özel sektörle birlikte tamamlanacak bu yatırımların makul bir  finansman maliyeti ile sağlanması için sermaye piyasalarının güçlenmesi, ürün  çeşitliliğinin sağlanması, piyasanın büyümesi ve derinleşmesinin son derece  önemli olduğunu kaydetti.

Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de hisse senedi ve banka  kredileri dışında büyük altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılacak  finansman kaynakları olmadığını belirten Ertaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün tahvil, sukuk, gayrimenkul yatırım fonu ve ortaklıkları,  gayrimenkul sertifikaları, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi çok  sayıda alternatif finansman modeline ilişkin hukuki düzenlemeler kurulumuz  tarafından tamamlanmış, uygulanmasına başlanmıştır. Kurulumuz tarafından 2016'da  şirketlerimize yaklaşık 350 milyar liralık ihraç izni verilmiştir. 2017 sonu  itibarıyla bu tutar yüzde 50 artışla 500 milyar lirayı geçecektir."

Tahvil, bono, hisse senedi ve diğer araçlar yoluyla sermaye  piyasalarına küresel sermayegirişinin artarak devam ettiğini bildiren Ertaş, "Bu  girişlerin bir göstergesi olarak BIST endeksi, yılbaşından beri yüzde 35'in  üzerinde bir artışla dünyanın en çok kazandıran borsaları arasında yerini aldı."  dedi.

"14,5 MİLYON VATANDAŞIMIZ, SERMAYE PİYASALARIMIZIN YATIRIMCISIDIR"

SPK Başkanı Ertaş, aracılık sektörü, portföy yönetimi, borsa  endeksinde yüzde 50'ler civarında büyüme yaşandığını, bunun istikrarın göstergesi  olduğunu belirterek, bunun gelecek dönemlere taşınmasının ve yüzde 50'lere ulaşan  büyümenin ülke ekonomisine aynı oranda katkı sağlamasının önemli olduğunu,  gelecek dönemde bu konularda çalışacaklarını söyledi.

Ertaş, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla bu rakam yatırımcı sayısına da fazlasıyla yansımış  gözüküyor. 7 milyon gönüllü BES, yaklaşık 3,5 milyon otomatik BES, 3,2 milyon  yatırım fonlarında, hisse senedi, tahvil, bono, türev araçlarındaki 1 milyon  civarını da koyduğumuzda toplam rakam 14,5 milyon... Şu anda 14,5 milyon  vatandaşımız, doğrudan veya dolaylı olarak sermayepiyasalarımızın  yatırımcısıdır."

"KÜRESEL BORÇ STOKUNUN 225 TRİLYON DOLARA YÜKSELDİĞİ TAHMİN  EDİLİYOR"

Vahdettin Ertaş, küresel finans sisteminin bugün krediye dayalı,  giderek borçlanmayı artıran, firmaları ve tüketicileri faiz yükü altında inleten,  yatırımları engelleyen, istihdama katkı sağlamayan, gelir dağılımını giderek  bozan geleneksel risk transferine dayalı bir yapı içerisinde çalıştığını anlattı.

Ertaş, 2000'de 87 trilyon dolar olan küresel borç stokunun 2007'de 142  trilyon dolara, 2014'te 199 trilyon dolara ulaştığını, bugün itibarıyla 225  trilyon dolara yükseldiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Küresel borcun 10 yılda katlanarak arttığını belirten Ertaş, bunun  için çözümün, daha az borç, daha düşük faiz, daha çok paylaşım, daha adil, daha  insani, karı ve zararı paylaşmayı esas alan yeni bir finansal mimarinin  oluşturulması olduğunu kaydetti.

Ertaş, son yıllarda Çin'de artan borç yüküne dikkati çekerek, 2008  küresel krizinin ABD'den geldiğini, yeni bir krizin dünyanın başka bir yerinden  gelebileceğini söyledi.

İFM İLE KREDİLERİN DÜŞÜRÜLMESİ İMKANI

SPK Başkanı Ertaş, faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması ve  çeşitlendirilmesini sağlayacak, uluslararası standartlarda sektörün kurumsal ve  hukuki altyapısını geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) vizyon bir proje  olduğunu belirten Ertaş, "Bu vizyon çerçevesinde Türkiye'nin küresel boyutta bir  fon yönetim merkezi olmasını, faizlerin daha düşük seviyelere çekilmesine katkı  verilmesini, on binlerce gencimize finans sektöründe yeni iş alanları açılmasını,  büyük küresel şirketlerinin ana ya da bölgesel merkezlerini Türkiye'ye çekmeyi  hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Faize karşı duyarlı bir kesimin bulunduğunu, bu konuda son yıllarda  önemli yeni araçlar ve ürünler dizayn ettiklerini kaydeden Ertaş, "Sadece son 2  yılda bu tür araçlara katılan yatırımcısayısı 3 milyonu aştı. Dolayısıyla bu  potansiyelin önümüzdeki dönemde daha fazla piyasalarımıza çekilmesi ve buradaki  rakamların daha fazla büyütülmesi son derece kolay olacaktır." ifadelerini  kullandı.

Ertaş, ekonominin can damarı olan girişimci ruhu destekleyeceklerini  ve yeni fikirleri ticarideğere dönüştürecek erken aşama finansmana erişimi  kolaylaştıracaklarını, bu kapsamda hala TBMM'de görüşülmekte olan kanunla  düzenleme yetkisi SPK'ya verilen kitle fonlaması sistemini çok kısa bir süre  içinde hayata geçireceklerini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.