"Ortadoğu'nun en büyük sorunu İsrail"

"Ortadoğu'nun en büyük sorunu İsrail"
İran Ankara Büyükelçisi Hosseinpour, Ortadoğu'daki sorunu bu cümleyle özetledi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Ortadoğu'nun en büyük sorununun İsrail olduğunu söyledi.

Trabzon'da işadamlarıyla bir araya gelen Hosseinpour, burada yaptığı konuşmada, Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. 

Türkiye ile İran'ın bölgenin iki büyük ülkesi olduğunu anlatan Hosseinpour, ülke olarak transit olarak birçok ihtiyaçlarını başka ülkelerden karşıladıklarını, bu ticaretin yönünü Türkiye'ye çevirmek istediklerine vurgu yaptı.

İki ülke arasındaki yıllık ekonomik ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkartmak istediklerini kaydeden Hosseinpour, iki ülkede ekonomik ve ticari potansiyelinin yanında bu rakamın bile çok az olduğunu dile getirdi. Hosseinpour, iki ülke arasında geliştirmek istedikleri ekonomik işbirliğinde Trabzon'un çok önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizdi.

KÜRESEL KRİZ İRAN'I ETKİLEMEDİ

Dünyada yaşanan ekonomik krizin İran üzerinde pek etkili olmadığını ifade eden Hosseinpour, "Mesela, petrol fiyatı düşmesine rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz son dört ayda yüzde 47 artmış. Ben tüm Türk yatırımcıları İran'a yatırıma davet ediyorum. Zira İran'ın pek çok alanı bakir olduğu için ülkemizde yatırım yapmak çok kârlı olacaktır. Ben buna çok açıkça söylüyorum ki İran'daki yatırım kazançlı bir yatırımdır. Burada tüm yatırımcıların İran'daki kurumların himaye ve desteğini alacağına da garanti veriyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin doğuya bakışında İran'ın çok büyük bir rol oynayabileceğine işaret eden Hosseinpour şöyle devam etti: "İran çok geniş bir ülkedir. Çok çeşitli kaynakları var ve ekonomisi gelişmek üzere. Türk yatırımcı ve kardeşlerimiz de bunda çok önemli rol oynayabilirler. Ve bu her iki ülkenin de yararınadır. Biz iki komşu ülkeyiz ve her zamanda komşu kalacağız. İki ülkenin kültürel ve tüm olanakları da bir birine benziyor. Bu ilişkiler her iki ülke halkı açısından da faydalı olacaktır." 

"ORTADOĞU'NUN SORUNU, İSRAİL"

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Büyükelçi Hosseinpour, İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırıların hatırlatılması üzerine, Ortadoğu'nun en büyük temel sorunun İsrail olduğunu belirtti. 

İsrail'in bölgede barış sağlanmasını önlediğini savunan Hosseinpour, "Maalesef İsrail herhangi bir yola gelmiyor. Herhangi bir doğru yolu kabul etmiyor. Maalesef İslam ülkelerinde de bir birlik yok. İslam ülkelerinde yeteri kadar birliğin olmaması, maalesef İsraillileri daha da küstahlaştırmıştır. Ben eminim Müslüman ülkeler birlik oysaydı böyle sorunları kolay çözerlerdi." dedi. 

Türkiye'nin konuyla ilgili sergilediği tutuma öven Hosseinpour, "Ben kendi adıma Gazze olayında Türkiye'de gösterilen güzel tutum için Türk halkına teşekkür ediyorum. Türk hükümeti ve Türk milletinin görüşü, bence tarih boyunca böyle bir olay yoktu. Bence siz bu halkla iftihar etmelisiniz. Ben bir Müslüman olarak Türk halkının bu görüşünden dolayı gururluyum. Allah'tan dilerim ki, Türk halkı hep yaşasın. Eminim ki, Filistinli kardeşlerimiz de bir gün kendi haklarına varacaklar." ifadelerini kullandı. 

Toplantıya Trabzon Valisi Nuri Okutan, Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy'un yanı sıra, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları da katıldı.cıhan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.