Katar'da tarihi anlaşma

Katar'da tarihi anlaşma
Sıvılaştırılmış doğalgaz kapasitesini 3.5 kat artıran Türkiye, önemli bir adım daha attı. BOTAŞ ile Qatargas 2 milyar metreküplük anlaşma imzaladı

Dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkelerin arasında yer alan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği Katar ziyaretinde, BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusu ele alındı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ'a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkıyatı gerçekleştirecek.

ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk sevkıyat kısa süre içerisinde olacak. BOTAŞ ile Katar Doğalgaz Şirketi, Türkiye'nin Katar'dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylül ayında da anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Anlaşma, Türkiye'nin arz güvenliğini sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önem taşıyor.

KESİNTİSİZ YATIRIM HAMLESİ

2015'te 34 milyon metreküp olan günlük LNG'den gazlaştırma kapasitesi, 2016'da Egegaz terminali kapasite artışı ve Türkiye'nin FSRU projesinin devreye alınması ile 64 milyon m3'e çıkmıştı. 2017'de devam eden çalışmalarla Egegaz terminalindeki ikinci kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve ikinci FSRU ile bu rakam 117 milyon m3'e çıkacak. Böylelikle 2 yılda kapasitede 3 kattan fazla artış sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.