Hamas: Tunuslu uçak mühendisini Mossad öldürdü

Hamas: Tunuslu uçak mühendisini Mossad öldürdü
Hamas, 2016'da Tunus'ta öldürülen Kassam Tugayları Üyesi Zevvari'ye düzenlenen suikastın, İsrail gizli servisi Mossad tarafından yapıldığını duyurdu

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi, parlamentoda Hak, Hürriyetler ve Dış İlişkiler Meclis Komitesi önünde vekillerin sorularını yanıtladı.

Zevvarri suikastına ilişkin Hamas'ın açıklaması sorulan Cihinavi, "Hamas'ın dün sonuçlarını açıkladığı Zevarri soruşturmasında Tunus makamları ile işbirliği yapıp yapmadığı konusunda bilgim yok. Ben de sabah büyükelçiliklerimizden gelen detaylı bir rapor sonucunda konu hakkında bilgi sahibi oldum." ifadelerini kullandı.

Cihinavi, elçilikten gelen raporu, Başbakan Yusuf Şahid ve İçişleri Bakanı Lütfi İbrahim'e ilettiğini ve suikastın Tunus toprakları üzerinde gerçekleştiği göz önüne alarak söz konusu makamların konuyu değerlendireceğini belirtti.

Hamas'ın yürüttüğü soruşturmayı, Tunus makamları ile iletişim halinde yürütme olasılığı bulunduğuna dikkati çeken Cihinavi, "Soruşturmayı gerçekleştiren , Tunus makamları ile iletişime geçmiş olabilir." diye konuştu.

Cihinavi, konunun, Tunus topraklarında gerçekleşen bir cinayet olması sebebiyle kendi bakanlığı olan Dışişleri Bakanlığını değil, İçişleri Bakanlığını ilgilendirdiğini dile getirdi.

Hamas, henüz soruşturma ile ilgili resmi bir rapor iletmedi

Cihinavi, şunları kaydetti: "Eğer ki Tunus'taki resmi makamlardan suikastın arkasında yabancı bir unsur olduğu bana iletilirse bu ülkenin Dışişleri Bakanı olarak gerekli tedbirleri alır ve bu ülkenin çıkarlarını savunmak için ne gerekiyorsa yaparım. Konu diplomatik açıdan hassas. Tunus güvenlik makamları yabancı bir ülke organının bu suikastta parmağı olduğunu teyit edince, biz de Tunus'un çıkarlarını savunmak için en fazla uluslararası desteği toplama görevimizi yapacağız."

Hamas: "Suikastin Mossad tarafından yapıldığına dair kesin kanıt var"

Hamas yöneticilerinden Muhammed Nizal, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, "Zevvari suikastının Mossad tarafından gerçekleştirdiğine dair ellerinde kesin delil bulunduğunu" açıklamıştı.

Zevvari insansız hava aracı programında görev almıştı

Tunuslu uçak mühendisi Muhammed Zevvari, 15 Aralık 2016'da Safaks kentindeki evinin önünde yabancı olduğu ileri sürülen silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü. Suikastın ardından yapılan açıklamalarda olayın arkasında İsrail'in olduğu iddia edilmişti.

O dönemde, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kasam Tugayları’ndan gelen açıklamada, 49 yaşındaki eski Tunus Hava Yolları Pilotu Zevvari’nin Hamas mensubu olduğu belirtilmişti. Açıklamada, Zevvari’nin özellikle 2014’teki son Gazze savaşında kullanılan insansız hava araçları programında önemli rol oynadığı bilgisi verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.