Denize yapılan ikinci havalimanında yeni bir rekor

Denize yapılan ikinci havalimanında yeni bir rekor
Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise üçüncü denize inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı'nın 8-10 metre daha derine yapılacak, bu da yeni bir rekor olacak.

Yapım çalışmaları devam eden havalimanı inşaatında incelemelerde  bulunan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanının Türkiye'nin  önemli projelerinden biri olduğunu, geçici olarak 390 metrelik bir mendireğin  inşasının tamamlandığını, projenin bitmesinin ardından bunun da kaldırılacağını  söyledi.

Konvansiyonel bir havalimanı yaptıklarını vurgulayan Arslan, 3 bin  metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pisti bulunacak havalimanına, üç büyük  ve bir küçük gövdeli uçağın da aynı anda park edebileceğini vurguladı.

"BİR REKOR İÇERİYOR"

Bölgeye yakışır bir havalimanı olacağını anlatan Arslan, yılda 3  milyon kişiyi ağırlayabilecek bir terminal yapılacağını belirterek, "Dünyanın  üçüncü, Türkiye'nin ikinci denize yapılan havalimanı olacak. Derinlik açısından 

Rize-Artvin Havalimanı bir ilk olacak. Ordu-Giresun Havalimanını da denizde  yaptık ama burası oradan 8-10 metre daha derin bir havalimanı ve bu anlamda bir  rekor içeriyor." diye konuştu.

"85,5 MİLYON TON DOLGU YAPILACAK"

Yapılan çalışmalarla yoğun mesai harcandığını vurgulayan Arslan, günde  20 bin ton taş döküldüğünü, 3 aylık periyotta günde 80 bin ton, daha sonra ise  120 bin ton taş dökebilecek hıza erişileceğini belirtti.

Arslan, havalimanına toplamda 85,5 milyon ton dolgu yapılacağına  işaret ederek, "85,5 milyon ton dolguyu yakalayabilmemiz için günlük 120 bin ton  taş dökme kapasitesine erişmiş olacağız. İşin hızlanmasına yönelik iş planlaması  yapılmış. Ocaklarla ilgili bir sorun yok ve süreçleri tamamlanmış durumda.  Erişimle ilgili problemler bitmiş durumda. Bir köyümüze de zarar vermemek adına  ilave bir yol deplase edilmiş durumda. Yol marifeti ile taş ocaklarına  erişiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Havalimanını kısa sürede bitirerek Rize ve Artvin'in yanı sıra  bölgesel olarak hizmete sunmayı hedeflediklerine değinen Arslan, "Elbetteki  Rizeli Artvinli bu havalimanından yararlanacak ama yayla turizmi ile ünlü bu  bölgeye yaz kış gelecek misafirlerimiz de bu havalimanı marifeti ile gelebilecek.  Doğu Karadeniz'de şirin beldede güzellikleri bizimle birlikte görebilme şansını  yakalamış olacaklar." ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ 29 EKİM 2020'DE HİZMETE SUNMAK"

Yüklenici firma ile havalimanının 2022 yılında bitirilmesi yönünde  sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Hem yüklenici firmamız hem de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğümüz  bir an önce bitirilmesi konusunda elinden geleni yapacak. Hedefimiz 29 Ekim  2020'de yaklaşık 3 yıl sonra bu havalimanını bitirip hizmete sunmak. Çünkü bölge  insanı bu havalimanının bitirilmesini dört gözle bekliyor. Biz de bakanlık olarak  özellikle ülkemiz havacılığının geldiği noktayı düşünürseniz, İstanbul'daki 3.  Havalimanının da önümüzdeki yıl devreye gireceğini düşündüğümüzde ülkemizin  batısından ülkemizin doğusuna bu havalimanın İstanbul ile birlikte dünyaya hizmet  etmesini hedefliyoruz. O yüzden inşallah üç yıl içerisinde burayı bitirmiş olacağız."

"RAKAMLAR BU SEZON 189 MİLYON YOLCUYU YAKALAYACAĞIMIZI GÖSTERİYOR"

Türkiye'nin havacılık sektöründe 15 yıl önceye göre beş kat büyüdüğüne  de değinen Arslan, yılda 34,5 milyon yolcu taşınırken 2015 yılında 189 milyona,  geçen sezon 15 Temmuz darbe girişimi ve dünya turizmindeki daralma nedeniyle 173  milyona gerilediklerini belirtti.

Bu yıl için rakamların büyümeyi işaret ettiğini ifade eden Arslan,  "Rakamlar bu sezon 189 milyon yolcuyu yakalayacağımızı gösteriyor. Türkiye'de bu  rakamların çok çok üstüne çıkmayı ve 2023'te de 300 milyona varmayı hedefliyoruz.  bu çok büyük bir rakam değil. Geçmişten bugüne katettiğimiz mesafeyi ve dünya  havacılığında yolcu taşımacılığı anlamında biz beş katı büyümüş durumdayız. Onlar  yüzde 3-4 mertebelerini ifade ederken biz yüzde 15 büyüdük ve çok iyi bir noktaya  geldik. İstanbul 3. Havalimanı ile birlikte, işletmede olan 25 havalimanının  dışında bir çok havalimanı yapıyoruz. Böylece 300 milyon hedefimiz çok gerçekçi  ve 2023'ten de önce yakalayacağımız bir rakamdır." değerlendirmesinde bulundu.

OVİT TÜNELİ TEK TÜP ULAŞIMA AÇILACAK

Ovit tünelinin Rize ve Erzurum'u birbirine bağlayacak olmasının yanı  sıra önemli bir ekonomik değeri de olduğuna işaret eden Arslan, buranın dünyanın  sayılı tünellerinden biri olacağına dikkati çekti.

Tünelin 14 bin 300 metrelik uzunluğa sahip olduğunu anımsatan Arslan,  "Hedefimiz bu ay sonunda bir tarafını hizmete vererek, bu kışın bir gidiş bir  geliş olarak insanlarımızın artık o dağlarda İkizdere-İspir yolunda kalmasından  ise tünel konforu ile dağların altından rahatlıkla geçmesini sağlamış olmak.  Karadeniz'den İç Anadolu'ya doğru giderken sağdaki tüpü bir gidiş bir geliş  olarak hizmete vereceğiz." diye konuştu.

Havaların bu şekilde devam etmesinin çalışmaları kolaylaştırdığını  belirten Arslan, "İkinci tüpü de ocak ayına kadar yetiştirip hizmete vermeyi  öngörüyoruz. Havalar kötü giderse tüpün bir tanesini gidiş geliş olarak hizmete  vereceğiz. İnşallah Ovit tüneli bu kış vatandaşlarımıza sürüş konforunu yaşatacak  ve tehlikelerden uzak hizmet verecek." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.