3 ülke anlaştı! 2 gün sonra açıklanacak

3 ülke anlaştı! 2 gün sonra açıklanacak
2 gün sonra Soçi'de yapılacak Erdoğan,- Putin ve Ruhani zirvesinde, Suriye için nihai çözüm deklerasyonunun açıklanması bekleniyor.

Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşa kalıcı çözüm bulmak için Türkiye, İran ve Rusya liderleri 22 Kasım'da Soçi'de görüşecek. Bu görüşmeden önce 3 ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya geldi. "Taraflar tüm konular üzerinde anlaştı" açıklaması yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla 22 Kasım'da Soçi'de düzenlenecek 'Suriye' konulu üçlü zirvenin hazırlıkları kapsamında, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Antalya'da bir araya geldi.

HER KONUDA ANLAŞTIK!

Belek Turizm Merkezi'ııdeki bir otelde yapılan toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla üçlü görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, Lavrov ve Zarif ile çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilecek liderler zirvesi öncesi hazırlık toplantısı yaptıklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Çok faydalı bir görüşme oldu. Taraflar her konuda uzlaştı' dedi.

BİR TOPLANTI DA TAHRAN'DA

Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey memurlarının Tahan'da bir araya gelerek, ön hazırlık yaptığını anlatan Çavuşoğlu ise, kendilerinin de Soçi Zirvesi ile ilgili gündeme gelecek konular arasında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Toplantının amacına ilişkin Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Suriye konusunda neleri başardık ve bundan sonra hangi adımları atmalıyız. Astana süreciyle beraber İran ve Rusya ile özellikle sahada ateşkesin tesis edilmesi çatışmasızlık bölgelerinin, gerginliği azaltıcı bölgelerin oluşması konusunda olumlu anlamda önemli mesafeler kat ettik. Geçen seneye göre, şartlar, daha iyi durumda; ama siyasi çözüm olmadan bunun sürdürülebilmesi mümkün değil. Bir taraftan DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Diğer taraftan da siyasi sürece ağırlık vermemiz gerekiyor. En son Soçi'de, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Putin'le yaptığı toplantıda da bu değerlendirmeyi biz, ikili düzeyde yapmıştık. Bu zirvede de liderler, kendi aralarında yine değerlendirmeyi yapacaklar ve alınan kararlar neticesinde üç ülke olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz" diye konuştu.

GÖRÜŞME ÖNCESİ GENELKURMAY BAŞKANLARI DA BİRARAYA GELECEK

Çavuşoğlu üç liderden önce Türk-Rus ve İran Genelkurmay başkanlarının biraraya gelerek son ayrıntıları gözden geçireceğini duyurdu.

ŞİMDİ GÖZLER YENİDEN SOÇİ'DE

Tüm bu hazırlıklar sonrasında gözler 2 gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Soçi'de yapacağı toplantıya çevrildi. 3 liderin Soçi'de Suriye'de nihai çözüme ilişkin adımlar konusunda çok önemli kararlar alması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.