Başarısızlıkla sonuçlandı: Merkel'den flaş çağrı!

Başarısızlıkla sonuçlandı: Merkel'den flaş çağrı!
Almanya’da FDP, koalisyon görüşmelerini terk etti. Böylece Angela Merkel’in önderliğinde devam eden görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı.

Almanya’da 24 Eylül’de düzenlenen genel seçimin ardından 18 Ekim’de başlayan koalisyon ön görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ülke siyasi krize girdi. Almanya’da Hür Demokrat Parti’nin (FDP), “Jamaika Koalisyonu”nu kurma hedefiyle 4.5 haftadan bu yana Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Yeşiller ile yaptığı ön görüşmelerden çekilmesi, ülkede bir anda tüm gündemi değiştirdi. FDP, çekilmeye gerekçe olarak partiler arasında güven tesis edilememesini gösterdi.

FDP lideri Christian Lindner, Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti ile karşılıklı güvene dayalı bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını, aralarında büyük görüş ayrılıkları olduğunu söyledi. Koalisyon pazarlıklarının göç, vergi ve çevre politikaları konularında tıkandığı, üç partinin bu konularda çok farklı politikalarda ısrarlı olduğu bildiriliyor.

NE ADIM ATILACAK?

Yaşanan gelişme üzerine Şansölye Angela Merkel, dün Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşerek ülkede bundan sonra atılacak adımları ele aldı. Steinmeier’in, CSU, FDP ve Yeşiller’in liderleriyle görüşeceği belirtilirken, yaptığı açıklamada, “ülkenin 70 yıldır böyle bir durumla karşılaşmadığını” belirtti ve tüm partilere pozisyonlarını yeniden değerlendirip, hükümeti kurma konusunda ödün vermeleri çağrısında bulundu.

Ülkede, erken seçime gidilmesi veya bir azınlık hükümeti kurulması seçenekleri gündeme geldi. Merkel, Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ardından bir demeç vererek, “Koalisyon kurulmaması halinde, bir azınlık hükümeti yerine erken seçime gitmeyi tercih ederim” ifadelerini kullandı. Daha güçlü bir hükümet isteyen Merkel, böylelikle “azınlık hükümeti” seçeneğini baştan elemiş oldu.

ZOR DÖNEM KAPIDA

Merkel’in gündeme getirdiği ikinci seçenek ise erken seçim. SPD lideri Martin Schulz, buna hazır olduklarını söylerken, Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping de erken seçim çağrısı yaptı. Koalisyon görüşmelerinin dışında tutulan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi Eş Başkanı Alice Weidel de CDU/CSU, FDP ve Yeşiller arasındaki koalisyon ön görüşmelerinde halkın aldatıldığını savunarak bu görüşmelerden bir uzlaşma çıkmayacağının önceden belli olduğunu, olası erken seçime olumlu baktıklarını kaydetti. Buna karşın, ülkede erken seçim isteyenlerin oranı düşük. Zira yeni bir seçimde, AfD’nin oylarını artırmasından endişe ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.