İşte zalimler!

İşte zalimler!
Riyad yönetimi, İsrail ile yeni bir kuşak oluştururken Suudi din adamları da bunu meşrulaştıracak, akıl almaz fetvalar üretiyor.

İsrail’le savaşmak caiz değildir...’ Akılları bulandıran bu fetva, Suudi Arabistan Müftüsü Abdülaziz Al-i Şeyh’ten geldi. Müftü, geçtiğimiz hafta konuk olduğu televizyon programında kendisine yöneltilen ‘Mescid-i Aksa’da yaşanan olaylara ilişkin’ soruyu yanıtladı. İsrail’e karşı savaşmanın caiz olmadığını ve hatta Hamas’ın ‘terör örgütü’ olduğunu iddia etti. İsrail İletişim Bakanı Eyüp Kara, Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh’i, fetvasından dolayı tebrik ederek ülkesine davet etti. İşte Suudi Arabistan eksenli bu fetva günlerdir tartışılıyor.

ILIMLI İSLAM PROJESİ Mİ?

Bu olayın, Suudi Arabistan’ın son aylarda ‘ılımlı İslam’ adı altında attığı adımların bir yansıması olduğu ortada. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın ülkesini ‘ılımı İslam’a döndürme sözü’ vermesinin ardından Köfrez’de büyük bir hareketlilik yaşandı. İş adamlarına sansasyonel operasyonlar düzenlenirken, radikal kararlar alındı. Ayrıca İran karşıtı ve Batı yanlısı ifadeler de resmi makamlarca sıklıkla vurgulandı.

İSRAİL’LE GİZLİ DİPLOMASİ

Riyad’ın Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’le yoğun bağlantılar kurduğu iddiaları artarken, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile ‘İran’a karşı’ gizlice iletişim kurduğunu açıkladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da İran’a karşı Suudi Arabistan’la istihbarat paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Yaşanan olaylar, Arap-İsrail stratejik ortaklığının hayata geçirilmeye çalışıldığını gösteriyor. Körfez’de İran ve Katar gibi güçlere karşı ABD’nin lehine olan birçok işbirliği kuruluyor. Bu noktada, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da Suudi Arabistan’la aynı safta yer alıyor.

YENİŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.