500 KOBİ Silah OSB’ye taşınıyor

500 KOBİ Silah OSB’ye taşınıyor
Türkiye'nin son yıllarda hızlı büyüdüğü sektörlerden olan savunma sanayisinden yeni bir atak daha geldi.

Savunma sanayisinde güç kazanan KOBİ’lerden yeni bir atak daha geldi. Bu alan için özel kurulan ‘Silah OSB’ye taşınmaya hazırlanan KOBİ’ler büyük projeler için ortak üretim yapacak.

Ortak üretime geçerek, kapasite büyüten sektör, tarihinde ilk kez kendi Organize Sanayi Bölgesini (OSB) kuruyor. Kırıkkale'de 40 milyon liralık yatırımla 500 dönümlük bir alanda kurulan OSB, uzun vadede 500'e yakın firmaya hizmet verecek. Büyük oranda bitirilen altyapı çalışmalarının ardından arsa tahsislerine de başlandı.

Ağırlıklı olarak Kırıkkale'de bulunan Makine Kimya Endüstrisi (MKE) kurumuna tedarikçisi olan küçük ve orta ölçekli firmaların kümeleneceği OSB'ye başta OSTİMolmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından ilgi var. OSB yöneticileri, fabrika inşaatlarının başladığını, 2018'de üretime geçileceğini söyledi.


TÜM SİLAHLAR ÜRETİLECEK

Silah İhtisas OSB'de kurulacak tesislerde her türlü silah, uçaksavar, her çap ve model tabanca, uzun ve kısa namlulu toplar, savunma sanayi yüksek teknoloji dijital ürünler, dürbünler, gece görüş kamera sistemleri, savunma sanayisine ait donanım, çipler ve yazılımlarla bunlara ait tüm yedek parçaların imalatı yapılacak.

Öte yandan Türk Patent Enstitüsü yetkililerinden alınan bilgiye göre, patent başvurularının en hızlı yükseldiği sektörler sıralamasında da savunma sanayisi ilk üçe girdi. Savunma sanayisi alanındaki faydalı model ve patent başvuruları son beş yılda üç kata yakın artış gösterdi. Bu alandaki yatırımlar ise artık milyar dolarlarla ifade ediliyor. Ar-Ge yatırımlarının yıllık bütçesi de 1 milyar dolar sınırına dayandı.

SAVUNMA SANAYİSİ AR-GE İLE DÖNÜŞÜYOR

Türkiye, savunma sanayisi sessiz sedasız bir devrime imza atıyor. Bu süreçte KOBİ'ler de oldukça aktif rol üstlenmeye başladı. İlk kez 2008'de yerli silah projelerine dahil olan KOBİ'ler son dönemde ise bu alandaki patentli buluşlarıyla dikkat çekmeye başladı. Son 6 ayda 25, üç yılda ise 100'ün üzerinde patent başvuru gerçekleşti. Bunlar arasında mayına dayanıklı bottan, çelikten daha sağlam kumaşa, kendi elektriğini üreten kumaştan, yerli silaha kadar birçok ürün bulunuyor.

YERLİLİK PAYI ARTIYOR

Yüzde 25'lerde seyreden savunma sanayisindeki yerlilik payını 2009'da yüzde 45'e, 2010'da ise yüzde 51'e çıktı. 2013'te ise yüzde 56'ya çıktı. Bugün sadece Ankara'da kurulu olan OSTİM'de 250 firma savunma sanayisinde alt yüklenici olarak çalışmaya başladı. Biraraya gelerek savunma sanayisi kümelenmesi başlatan firmalar teknolojide de sınıf atladılar. Savunma sanayisine iş yapan KOBİ sayısı Türkiye genelindeyse 2 bini geçti.

SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ KOBİ BULUŞLARI

 Mayına dayanıklı bot
 Çelikten daha sağlam kumaş
 Kurşun geçirmez kamuflaj
 Güneşten kendi elektriğini üreten çadır
 Çamurdan içilebilir su elde eden cihaz
 Yerli insansız hava aracı yazılımları
 Isıya dayalı görüntüleme yapan termal gözlükler
 Donmayı engelleyen ve ısı yayan kumaşlar
 Sınırları koruyan ısı ve harekete duyarlı sensörler
 İnsansız kara araçları

MİLLİ SİLAH PROJELERİ

 Milli Piyade Tüfeği
 Milli Tank Geliştirme
 MİLGEM Korvet Geliştirme
 Türk İnsansız Hava Araçları
 C-130 Modernizasyonu
 Göktürk Gözlem Uydusu
 Milli Torpido Geliştirme
 Simülatörler
 Her türlü kara ve deniz araçları

KAYNAKSABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.