Türkiye'ye operasyonun 2. ayağı onlardan geldi

Türkiye'ye operasyonun 2. ayağı onlardan geldi
İsviçre’de kara para akladığı tespit edilen JP Morgan ise Türk hisseleri için ‘ağırlığı azalt’ tavsiyesinde bulundu.

Türkiye bu yıl bir yandan dünyaya parmak ısırtan bir ekonomik performans gösterirken bir yandan da bu gelişimin önüne geçmeye çalışan uluslararası kurumlarla mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan hain darbe girişiminin etkilerini çok çabuk üzerinden atmayı başaran Türk ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 büyüdü. Bu büyümede hükümetin attığı adımlar ve uygulamaya koyduğu teşvikler önemli bir rol oynadı.

KÂRLAR YÜZDE 93 YÜKSELDİ 

Ekonomideki bu hızlı büyüme şirketlerin gelir ve kârlarına da olumlu yansıdı. Üçüncü çeyrekte Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören reel sektörü şirketlerinin kârları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 93 yükseldi. Reel sektörün büyük bir bölümünü temsil eden BIST 100'de yer alan 64 şirketin toplam net kârı, 6.3 milyar TL'den 12.2 milyar TL seviyesine fırladı. Bu şirketlerin asıl işlerinden gelen faaliyet kârlarının toplamı da yıllık yüzde 68 artışla 19.3 milyar TL'ye ulaştı. Banka dışı BIST 100 şirketlerinin toplam cirosu da yüzde 35'lik artışla 138 milyar TL'ye kadar çıktı.

REKOR ÜSTÜNE REKOR 

Ekonomideki olumlu gelişmeler ve şirketlerin başarılı performansı BIST 100 endeksinin 2017 genelinde dünyanın en hızlı yükselen endekslerinden birisi olmasını sağladı. BIST 100 endeksi 2017'de şu ana kadar yüzde 35 yükseldi. Geçtiğimiz yıla kadar 86 bin puanın üzerini görmeyen endeks bu yıl rekor üstüne rekor kırarak 114 bin puanın üzerine kadar tırmandı.

YANINA BİLE YAKLAŞAMIYORLAR

JP Morgan'ın tavsiye ettiği ülkelerin performansı, Çin dışında, Türkiye'nin yanına bile yaklaşamıyor. Peru 2. çeyrekte %0.7 büyüdü. Rusya yılın 3. çeyreğinde % 1.8 büyüme kaydetti. 2. çeyrekte Brezilya'nın büyümesi % 0.3, Kore'ninki ise yüzde 2.7'de kaldı.

BANKACILIK LİSANSI İPTAL EDİLEBİLİR

JP Morgan Türkiye ile ilgili olumsuz bir hava estirmeye çalışırken, İsviçre'de gerçekleştirilen bir soruşturma bankanın gerçek yüzünü ortaya çıkardı. İsviçre hükümetinin bulgularına göre JP Morgan İsviçre, kara para aklamaya karşı kuralları ihlal etti. İsviçre finansal piyasalar otoritesi FINMA, söz konusu bulguya 'kara para aklama ile ilgili sorulara titizlikle yükümlülüklerin ihlal edilmesi' araştırması sonucu ulaştı. FINMA'nın ceza verme yetkisi bulunmamakla birlikte yasalara aykırı kazançlara el koyabilir, bankacılar için mesleki kısıtlamalar getirebilir veya benzer ihlallerin tekrarını önlemek için bir organizasyonda değişiklikler yapılmasını isteyebilir. Ciddi durumlarda, herhangi bir kurumun bankacılık lisansını iptal edebilir.

PİYASALARI ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Eldeki veriler Türk ekonomisi ve borsa şirketleriyle ilgili gerçekleri ortaya koyarken JP Morgan'dan piyasaları şaşırtan bir Türkiye değerlendirmesi geldi. JP Morgan stratejistlerinin yayımladığı notta Çin, Güney Kore, Brezilya, Rusya ve Peru'da 'ağırlığı artır' tavsiyesi verirken, Türkiye, Güney Afrika, Meksika ve Kolombiya için 'ağırlığını azalt' tavsiyesi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.