Tramvaydaki sosyal deney kontrolden çıkınca...

Tramvaydaki sosyal deney kontrolden çıkınca...
Kocaeli’de çocuk işçilere yönelik tramvayda gerçekleştirilen sosyal deneyde çocuk işçilere eziyet edildiğini sanan yolcular, işveren rolündeki tiyatro oyuncusuna tepki gösterdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çocuk işçi istismarına yönelik farkındalık oluşturmak için vatandaşların yoğun bir şekilde kullandığı Akçaray tramvayında sosyal deneygerçekleştirdi. Ulaşım Park A.Ş’ye ait Akçaray tramvayında Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından gerçekleştirilen çocuk işçi konulu sosyal farkındalık eylemini gerçek zanneden vatandaşlar ise yaşananlara tepki göstererek işveren rolündeki oyuncuyu azarladılar. Mizansenden habersiz olan vatandaşlar, zor şartlarda çalıştırılan ve bu yönde istismar edilen çocukların durumuna büyük tepki gösterdi.

KURTARMAYA ÇALIŞTILAR

Gençlik ve Sosyal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Bilgievi öğrencileri, eğitmenleri ve Şehir Tiyatroları Sanatçısı Mehmet Beyazıt Uzgaş’ın rol aldığı farkındalık eylemi, İzmit’in en işlek hatlarından biri olan Fevziye Camii - Doğu Kışla tramvay hattında gerçekleştirildi. Deney nedeniyle tramvaya gizli kameralar yerleştirildi. Bilgievi öğrencileri “İşçi olarak çalıştırılan çocuk rolünde” tramvaya bindi. Deney kapsamında “İşbirlikçi” olan kişiler de tramvaydaki yerlerini aldı. Kısa süre içinde yolcular tepkilerini ortaya koymaya başladı. Çocuk işçi rolündeki çocuğun taşıyamadığı yüke yardım etmeye çalışan yolcular, işveren rolündeki oyuncunun çocuğa tokat attığını görünce üzerine yürüdüler. İşbirlikçilere bağıran vatandaşlardan bazıları ise çocukları yanlarına çekerek, kurtarmaya çalıştı.

Eylemde duyarlı vatandaşların tepkileri ise görülmeye değerdi. Özellikle kadın yolcular, “işbirlikçilere” sözleri ve davranışlarıyla karşı çıktı. Vatandaşlar, çocuklara eziyet ettiklerine inandıkları oyunculara “Sen bu çocuğu böyle zor şartlar altında çalıştıramazsın, bu durum yasala aykırı” sözleriyle duyarlılıklarını ortaya koydu.

Sosyal Farkındalık deneyi Akçaray Tramvayından yükselen anonsla ile sona erdi. Tepkilerin en üst düzeye çıktığı anda gelen anons, yaşananların bir sosyal farkındalık deneyi olduğunu ortaya çıkardı. Bilgievi öğrencileri bu defa üzerlerinde Kılavuz Gençlik tişörtleriyle vatandaşları arasına karıştı. Sergiledikleri duyarlılık için herkese teşekkür eden Bilgievi öğrencileri, üzerlerinde çalıştırılan çocuklara yönelik sloganların bulunduğu rozetlerden hediye etti.

Bu sırada bazı vatandaşların göz yaşlarını tutamadıkları gözlendi. “Tepkisiz kalamazdım, çocukların bu durumuna hepimiz karşı çıkmalıyız” diyen genç - yaşlı her vatandaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konu üzerinde gerçekleştirdiği çalışmaya teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.