Anlaştılar! Gece yarısı duyurdular

Anlaştılar! Gece yarısı duyurdular
Suriyeli muhalifler, iki günlük toplantının ardından Cenevre'deki kritik zirveye katılma kararı aldı. 50 kişilik heyet, Cenevre'ye ön koşulsuz gidecek.

Suriye'deki iç savaşın bitirilmesi adına başlayan 10 günlük maratonda, yeni gelişmeler var. Türkiye, Rusya ve İran'ın Soçi'de buluşmasının ardından Suudi Arabistan'da toplanan muhalifler de Cenevre'ye katılma kararı aldı. Zirvede Suriye hükümeti ile muhalifler doğrudan pazarlık masasına oturacak.

Muhalifler, gelecek hafta Birleşmiş Milletler'in (BM) organize edeceği Cenevre zirvesinde ortak bir heyetle yer alacak.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da iki gün süren toplantının sonucu gece yarısı açıklandı. Zirvenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Besme Kadmani, "Cenevre'ye ön koşulsuz gidiyoruz ancak siyasi geçişe ilişkin düşüncemiz güvenli bir ortamın oluşturulmasından geçiyor. Bu da rejim olduğu sürece gerçekleşemez" dedi.

Kadmani, Cenevre heyetinde SMDK, Ulusal Koordinasyon Kurulu, askeri gruplar, Moskova ve Kahire gruplarının yer alacağı bilgisini paylaştı.

Cenevre'de 50 kişiyle temsil edilecek muhaliflerin isimleri ise bugün belirlenecek. Bugünkü görüşmelerde muhalif grupların kontenjanları da belirlenecek.

Zirvede muhaliflerin alacağı en kritik pozisyon, Şam rejimi lideri Beşşar Esed'in gidip gitmeyeceğine yönelik talepleri olacak. Muhalifler içindeki Moskova grubu Esed'in kalmasını savunurken, diğer gruplar aksini istiyor.

Rusya'nın desteğini alan Beşşar Esed ise, görevi bırakmasının pazarlık konusu olmadığını söylüyor.

İç savaşın neredeyse yedinci yılını doldurmak üzere olduğu Suriye'de bugüne kadar BM'nin öncülüğünde yapılan tüm görüşmeler çöktü.

Yüzbinlerce insanın öldüğü, milyonlarca insanın da evini terk edip komşu ülkelere gitmek zorunda kaldığı Suriye'de yaz mevsiminden bu yana nispeten silahlar sustu. Türkiye, Rusya ve İran'ın önce çatışmasızlık bölgeleri ilan etmesi, ardından da ateşkes sağlamasıyla yeni bir sayfa açılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü Karadeniz kıyısındaki Soçi'de ilk kez Suriye için bir araya geldi. Liderler iç savaşın bitmesi için çaba gösterme başlığında anlaşmaya vardı.

Türkiye, Rusya'nın organize ettiği Suriye Halkları Kongresi'ne YPG'nin katılmasına karşı çıkıyor ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısının bölgenin geleceğinde söz sahibi olmasını kabul etmiyor.

Suriye'deki rejim muhalifleri, ilk heyetlerini Aralık 2015'te oluşturmuş ancak Cenevre'deki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.