Yahudilerden Obama'ya 10 emir!

Yahudilerden Obama'ya 10 emir!
Yahudi işadamı Haim Saban'ın finanse ettiği Brookings Enstitüsü, Obama'nın göreve başlamasına bir gün kala bir dönem ABD İsrail Büyükelçiliği görevinde bulunan Martin Indyk onaylı bir rapor sunarak, Ortadoğu politikasında izlemesi gereken yolu bildirdi

Brookings Enstitüsü'nün başında bulunan Indyk, daha önce Dick Cheney ve Clinton'a Ortadoğu danışmanlığı yapmıştı. Indyk'in şimdi de Hilary Clinton'un danışmanlığına getirileceği belirtiliyor.

Brookings Enstitüsü, geçen yıl ise TÜSİAD ile ortaklaşa oluşturduğu "Türkiye 2007" projesinde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için bir dizi seminer düzenlemişti. TÜSİAD ile Türkiye'de ortak projeler de yürüten Brookings Enstitüsü tarafından Obama'ya verilen raporda, "HAMAS, Hizbullah, İran, Suriye ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki gücünü dizgin ve birbirleri ile ayrıştır" talimatı veriliyor. Filistin'in meşru hükümeti HAMAS'tan da sıklıkla bahsedilen raporda, HAMAS, İsrail ve ABD'nin Ortadoğu projelerinin önündeki en büyük engel olarak sunuluyor. Bugün yemin ederek göreve başlayacak olan ABD'nin seçilmiş başkanı Barack Obama'ya Yahudi Lobisi'nden verilen raporun 10 ana başlığını ilk kez Vakit açıklıyor.

İŞTE O ‘10 TALİMAT’

1)- HAMAS, Hizbullah, İran, Suriye ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki güçlenmesine karşın önlemler alınmalı. Bu ülke ve gruplar birbirlerinden ayrıştırılmalı.

2)- HAMAS'ın pasifize edilmesi için gerekli lobi oluşturulmalı. Baskı kurularak El Fetih ile anlaşması ve Mahmud Abbas'ın tüm Filistinlilerin temsilcisi olması sağlanmalı. HAMAS, Suriye eliyle tasfiye edilmeli. Bu sürece Mısır direkt destek vermeli.

3)- Bölgede sürekli sorunlara neden olan Hizbullah'a kesin çözüm bulunmalı.

4)- İran bölgede yalnızlaştırılmalı. İran nükleer programından vazgeçirilmeli ve karşılığında çok cazip ekonomik bir paket sunulmalı.

5)- Suriye, İran'ın nüfuzundan çıkarılmalı. Suriye ile İsrail arasında barış anlaşması muhakkak sağlanmalı. Bu anlaşma için Türkiye'den de destek alınarak İsrail'in çıkarları ve güvenliği korunmalı.

6)- Bölgede giderek büyüyen Yahudi düşmanlığının karşı tezler ile çürütülmesi için çalışmalar yapılmalı.

7)- Türkiye ile olan ilişkiler en üst seviyeye çıkartılmalı ve Türk halkında oluşan antisemitizm kırılmalı. ABD, İsrail ve Türkiye arasında Ortadoğu'daki projeleri geciktiren bozuk ilişkiler düzeltilmeli.

8)- Irak'ta yeni laik partiler kurulup desteklenmeli.

9)- ABD askerleri Irak'ta en az 2-3 yıl daha kalmalı ve buradaki Amerikan menfaatleri iyice sağlama alınmalı.

10)- Bölgede güçlü bir Amerikan karşıtlığı olduğu için Ortadoğu'daki reform hareketlerinin Amerikan eliyle yapılması ters tepebilir. Bu reformlar Avrupalılar eliyle gerçekleştirilmeli.

Aslan Değirmenci-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.