Dünyanın en büyük uçağı AG600 görücüye çıktı

Dünyanın en büyük uçağı AG600 görücüye çıktı
2009 yılında Çin hükümetinin projesi olarak geliştirilen dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600, ülkenin sahil şehri Zhuhai'de ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

4 mürettebatıyla yerel saatle sabah saat 10 sularında Jinwan Havalimanı'ndan kalkan AG600 yaklaşık 1 saat havada kaldıktan sonra geri döndü.

Çinli devlet yetkililerinin yanı sıra 3 bin seyircinin izlediği uçuşun başarıyla gerçekleşmesinin ardından AG600 üretimine hız verilmesi bekleniyor.

Denize de iniş yapabilen dev uçak öncelikle personel ve ikmal transferinde, yangınla mücadelede, arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak.

20 saniyede 12 ton suyu göl ya da denizden çekebilen uçak sayesinde su 4 bin metrekare alana püskürtülebiliyor.

4 adet yerel üretim WJ-6 turboprop motor kullanılan uçak 53.5 metrik ton maksimum yükle havalanabiliyor ve Boeing 7373'den daha büyük.

AG600 bu özellikleriyle Japon yapımı ShinMaywa US-2 ve Rus üretimi Beriev Be-200 modellerini geride bırakarak dünyanın en büyük amfibik yani hem karada hem denizde işlevsel uçağı oldu.

4 bin kilometrenin üzerinde uçuş menzili olan AG600 arama kurtarma çalışmalarında 50 kişiyi taşıyabilecek kapasitede.

AG600 baş mühendisi Huang Lingcai, uçağın geliştirilmesi esnasında pek çok teknolojik ve teknik sorunun üstesinden geldiklerini; bilhassa uçak gövdesinin aerodinamik ve hidrodinamiği, dalga direncinin sağlanmasında zorlandıklarını belirtti. 

Devlet kontrolündeki şirket tarafından geliştirilen uçakta 50 binden fazla bileşen kullanıldı ve bunların yüzde 98'lik bölümü yerli malzemeden yapıldı. 

Şimdiden iç piyasadan 17 sipariş toplayan uçak Çin'in geçtiğimiz aylarda çıkardığı Y-20 stratejik lojistik uçağı ve C919 dar gövdeli jetle birlikte üçüncü yerel üretim oldu. 

18,000 km sahil şeridi ve 6 bin 500'den fazla adaya sahip olan Çin'de denizcilik endüstrisi olağanüstü bir hızla gelişiyor ve amfibik uçak ihtiyacı artıyor.

Yetkililer testlerin devam edeceğini ve sonrasında sertifikasyon sürecine geçileceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.