Rekor kıran ihracatın perde arkasındaki sır

Rekor kıran ihracatın perde arkasındaki sır
Türkiye 2017 yılında dış politikada zorlu bir yılı daha geride bıraktı. Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen sorunlar başarılı politik hamleler ve iş dünyasına verilen destekle çözüme kavuştu.

Türkiye 2017 yılında dış politikada zorlu bir yılı daha geride bıraktı. Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen sorunlar başarılı politik hamleler ve iş dünyasına verilen destekle çözüme kavuştu.


İhracattaki bu rekor gelişmenin perde arkasını açıklayan yetkililer, başta geçen yıl 7 bin 309 ihracatçıya verilen yeşil pasaport olmak üzere hükümetin pek çok alandaki güçlü desteğine işaret etti.

2017 yılının üçüncü çeyreğinde Cumhuriyet tarihinin ikinci en büyük ihracat rakamına ulaşan Türk ekonomisi 2018 yılında da rekor sinyalleri vermeye başladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat rakamlarına ilişkin dikkat çekici bir ifade kullanarak, "Ay sonu açıklanacak ihracat rakamları ile birlikte 2018'de her ay rekor kırılacak" dedi.

ürkiye ekonomisi 2017 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 11,1 büyüyerek, son altı yılın en yüksek çeyreklik büyümesini gerçekleştirdi. Büyüme rakamları hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam teşvikleriyle hem de başta hükümet olmak üzere pek çok kurumun sistemli çalışmasıyla gerçekleşti. Geçen yıl başta Kuzey Irak merkezli sorunların ve AB ile yaşanan siyasi kriz sonrasında ekonomi dünyası zor duruma düşse de Cumhurbaşkanı önderliğinde başta Afrika olmak üzere yapılan 34 seyahatle, ihracat rakamları 157,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin ikinci en yüksek rakamı olarak tarihe geçti.

 

2018 yılı için olumsuz senaryo çizen kesimler eleştirilerine rağmen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ay sonu açıklanacak ihracat rakamları ile birlikte 2018'de her ay rekor kırılacak açıklaması dikkatleri iş dünyasına çevirdi.

İhracattaki bu rekor gelişmenin perde arkasını açıklayan yetkililer, başta geçen yıl 7 bin 309 ihracatçıya verilen yeşil pasaport olmak üzere hükümetin pek çok alandaki güçlü desteğine işaret etti. Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, 2017 yılında ihracat istisnasız her ay arttı ve 2018 yılında 170 milyar dolarlık ihracat hedefi konuldu. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ise, “İhracatçımıza sağlanacak ilave imkânlarla, önümüzdeki dönemde ihracatta 157,1 milyar dolarlık mevcut seviyenin de rahatlıkla aşılacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"SEKTÖREL REKORLARA DA İMZA ATTIK"

Türkiye İhracatçılar Merkezi verilerine göre 2017 yılında ihracatın istisnasız her ay arttığı ifade edilirken, 12 ayın 8’inde ihracatın çift haneli arttığı, 5 ayda da yüzde 15’lik seviyenin aşıldığı belirtildi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Benzer şekilde geçtiğimiz yıl sektörel rekorlara da imza attık. 2017’de altı sektörümüz, otomotiv, makine, mücevher, savunma ve havacılık, meyve ve sebze mamulleri, süs bitkileri tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. Örneğin otomotiv ihracatımız 28,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Yine 2017 yılında 185 ülke ve bölgeye ihracatımız arttı" açıklamasında bulundu.

2018 REKOR YILI OLACAK"

Hükümetin 2016 yılının ikinci yarısından bu yana üretim, ihracat, istihdam, yatırım alanlarında sağlanan destek ve teşviklerle piyasaya aşıladığı güven ve kolaylıklar açısından oldukça etkili olduğunu ifade eden Büyükekşi, “İhracatımız için olumlu geçen bu yılın ardından 2018’in, Sayın Ekonomi Bakanımızın da belirttiği üzere çok daha başarılı geçmesini bekliyoruz. TİM olarak 2018 yılında 170 milyar dolarlık ihracatı aşacağımıza inanıyoruz. Bu beklentilerimizi 3 Ocak’taki yıl değerlendirme toplantısında da dile getirdik. Hatırlarsınız, 2017 yılını İhracatta Atılım Yılı ilan etmiştik, sözümüzü tuttuk. Şimdi de diyoruz ki, 2018 İhracatta Rekorlar Yılı olacak. Hem yıllık bazda hem de aylar bazında birçok rekor bizleri bekliyor. İller, ihraç pazarları ve sektörler anlamında alt rekorlar kıracağız. Hem büyümeye, hem istihdama, yani ekonomimizin tamamına en geniş manada katkı vermeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İhracatçıların karşılaştığı en temel sorunların başında yer alan finansman ve finansmana erişim hususlarında büyük adımlar atıldığını ifade eden Büyükekşi, "Kredi Garanti Fonu’nun firmalarımıza sağladığı finansman destekleri gerek ekonomimize gerek ihracatçımıza can suyu oldu. 2017 bütçesinde ihracatçılara verilen destek tutarı 3 milyar TL’ye yükseltildi. Aynı şekilde Eximbank’ın sermayesi artırıldı" dedi.

Mehmet Büyükekşi, hükümetin ihracatçılara uyguladığı kolaylıkları ve ortak çalışmaları şöyle açıkladı:

“Ar-Ge, inovasyon ve tasarım alanlarında yeni destekler sağlandı. Ar-Ge ve tasarım merkezi açmak isteyen ihracatçı firmalarımıza ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye başladık. 500 Ar-Ge 500 tasarım merkezi açmak için başladığımız hizmet kapsamında şu ana kadar 183 Ar-Ge ve tasarım merkezi açılmış durumda. Yine bu faaliyetlere yönelik harcamalarda vergi istisnası ve bu alanlarda çalışacak personel desteği ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı.

Ekonomi Bakanlığı ve TİM tarafından yürütülen proje ile ihracatçı firmalarımızın uluslararası ölçekte güvenilir ve yüksek imaja sahip e-ticaret portallarına üyelik işlemlerini kolaylaştırdık. Sadece 2017’de 10.161 firmamızı bu sitelere üye yaptık, küresel arenada görünümümüzü artırdık. 2018 yılında e-ticaret sitelerine üyeliğini sağlamayı hedeflediğimiz firma sayısı 25 bin.”

7 BİN 309 İHRACATÇIYA YEŞİL PASAPORT!

İhracatçılara yönelik yeşil pasaport uygulaması geçtiğimiz yıl başladı. 2017 yılında 7 bin 309 ihracatçı pasaportlarına kavuştu.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.