Müthiş proje! 2023'te tüm Türkiye'de olacak

Müthiş proje! 2023'te tüm Türkiye'de olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi meyvelerini vermeye başladı.

İlk olarak Eylül 2017'de Cumhurbaşkanı Külliyesin'de kamuoyuna tanıtılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 'Sıfır Atık Projesi' tüm kamu ve özel kurumlardan büyük ilgi görüyor. Proje kapsamında bugüne kadar  58 ton kağıt, 14 ton plastik, 3 ton cam, 1,5 ton metal olmak üzere yaklaşık 77 ton değerlendirilebilir atık toplanarak ekonomiye kazandırıldı. Öte yandan proje kapsamında alışkanlıkların değiştirilmesiyle 980 ağacın kesilmesi önlenmiş, 11 ton sera gazı salınımı azaltılmış ve 6 ton cevherin kullanımı engellendi. Ayrıca sebze, meyve ve bahçe atıkları gibi organik atıklardan elde edilen kompost, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ankara'daki okulların yeşil alanlarında kullanılıyor.

EMİNE ERDOĞAN'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Konuyla ilgili Emine Erdoğan, dünyada birçok ülkenin başlıca sorununun atık yönetimi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de atık yönetiminin kamu ve özel sektör işbirliği ile en iyi şekilde gerçekleştirileceğine inandığını kaydeden Emine Erdoğan “Öncelikli olarak kamu binalarında başlatılan projenin kısa zamanda tüm Türkiye’ye yayılması, projenin öncelikli hedeflerindendir” dedi. Emine Erdoğan, Türkiye’nin önde gelen kamu kurumlarını, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi kuruluşlarını, medyayı, ilgili sektörleri ve vatandaşları kampanyaya destek vermeye çağırdı. 

1500 BAŞVURU GELDİ

Eylül 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne bugüne kadar Türkiye genelinde 1500 kamu kurumundan başvuru geldi.. Projenin nisan ayında Ankara’daki 230 kamu kurumunda, 2023 yılında ise Türkiye genelinde uygulanması hedefleniyor.

SIFIR ATIK PROJESİ KAPSAMINDA PLANLANAN ÇALIŞMALAR

Sıfır Atık Projesi, 2018-2023 dönemini içeren Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı çerçevesinde aşamalı olarak geçirilecek. 

Proje kapsamında aşamalı olarak;

Kamu kurumlarında,

Terminallerde(havaalanı, otogar, tren gari vb),

Eğitim kurumlarında(Üniversite, okul vb),

Alışveriş merkezlerinde,

Hastanelerde,

Eğlen-dinlen tesislerinde(Otel, restoran vb),

Büyük iş yerlerinde

uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye'de uygulanmaya geçmesi hedefleniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.