ABD Savunma Bakanı Mattis Endonezya’da

ABD Savunma Bakanı Mattis Endonezya’da
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Endonezya ziyareti çerçevesinde Savunma Bakanı Ryamizard Ryacudu ve Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüştü.

Resmi ziyaret için Cakarta’da bulunan Mattis, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Ryacudu ile düzenlediği ortak basın toplantısında Endonezya ile ortaklık ve iş birliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Mattis, ABD'nin, Asya-Pasifik bölgesinde deniz güvenliği alanında önemli bir role sahip olmayı hedefleyen Endonezya'ya yardımcı olmak istediğini söyledi.

Ziyaretin iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığını vurgulayan Mattis, görüşmelerde Güney Çin Denizi sorunu ve Filipinler’deki DEAŞ meselesi gibi bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını, Asya-Pasifik bölgesinde terörizmle mücadelede Endonezya ile iş birliği içinde olmak istediklerini kaydetti.

Ryacudu da görüşmede ikili ve çok taraflı istihbarat ve deniz güvenlik konularının ele alındığını belirtti.

Devlet Başkanı Joko Widodo’nun 2015'te ABD’ye yaptığı ziyarette iki ülke arasında kapsamlı savunma iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

FİLİSTİN MESELESİ GÖRÜŞÜLDÜ

Mattis, Cakarta ziyareti çerçevesinde Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile de görüştü.

Marsudi, görüşmede İsrail-Filistin meselesinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin ile iki devletli çözümden başka bir alternatifin olmadığını vurgulayarak İsrail ve Filistin barış sürecinin başarıya ulaşmasında ABD’nin desteğinin önemine değindi.

MARSUDİ, YARDIMLARDA KESİNTİ YAPMAMA ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşunun (UNRWA) sağlık ve eğitim gibi birçok alanda bölgede çok önemli bir role sahip olduğunu altını çizen Marsudi, ABD’nin UNRWA’ya yapacağı yardımda kesinti yapmaması gerektiğini belirtti.

ABD, geçen hafta, UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "tekrar gözden geçirmek üzere" askıya alındığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.